Βίοι παράλληλοι και συνάμα αντίθετοι για τους κ.κ. Κατσίκη και Παπαχριστόπουλο | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

ΑΝΕΛ: Ειλημμένη απόφαση η πτώση της κυβέρνησης ή συμφωνία(ες) Καμμένου κάτω από το τραπέζι;

Στα δύο οι ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Θα τους ρίξουμε» φωνάζει ο Κατσίκης. «Δεν τους ρίχνω» η θέση Παπαχριστόπουλου που φλερτάρει με ΣΥΡΙΖΑ. Κοινός παρανομαστής όλων, οι εκλογές και η επόμενη ημέρα
Protagon Team

Το θεάτρο του παραλόγου στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται και εντείνεται με αμείωτο ρυθμό. Στο επίκεντρο των… «βαρυσήμαντων» ανακοινώσεων – δηλώσεων των τελευταίων ημερών, η συμφωνία των Πρεσπών και το ερώτημα κατά πόσο η άφιξη της στη Βουλή των Ελλήνων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων.

Θα αποτελέσει αφορμή για να πέσει η κυβέρνηση; Ή μήπως θα φέρει την οριστική διάλυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που παρά τη «σθεναρή» στάση Καμμένου για το όνομα της Μακεδονίας δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή;

Πάνος Καμμένος (Β’ Αθηνών), Ελενα Κουντουρά (Α’ Αθηνών), Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Β’ Αθηνών), Κώστας Κατσίκης (Αττικής), Κώστας Ζουράρις (Α’ Θεσσαλονίκης), Βασίλης Κόκκαλης (Λαρίσης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (Σερρών). Αυτοί είναι επτά που απέμειναν στα έδρανα των ΑΝΕΛ να περιμένουν πότε θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Την Τρίτη όμως, δύο εξ αυτών, οι Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις διαφοροποιήθηκαν ευθέως από τη ρητορική –και κυρίως από τη γραμμή κομματικής πειθαρχίας– του προέδρου Καμμένου για το θέμα της συμφωνίας, ενώ ο βουλευτής Β’ Αθηνών ένιωσε και την ανάγκη να μοιραστεί με την κοινή γνώμη ότι νιώθει «παγωμένος» και «έξω από τους ΑΝΕΛ» (πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ μήπως;)

Στον αντίποδα, την ίδια ημέρα, ένας ακόμα από τους 7 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Κατσίκης, βγήκε να επαναλάβει ότι το κόμμα του θα ρίξει την κυβέρνηση, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ειλημμένη απόφαση». Το μόνο που απομένει, άφησε να εννοηθεί, είναι να διευκρινιστεί το πότε…

Στην ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης την Τετάρτη, γιατί το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν ρίχνει ΤΩΡΑ την κυβέρνηση, ο Κώστας Κατσίκης απάντησε «επειδή δεν έχει νόημα».

«Θα ήταν προδοσία να ρίξουμε τώρα την κυβέρνηση όπως συνέβη με το πολιτικό τέχνασμα της πρότασης μομφής από τη ΝΔ. Δεν θα έφερνε κανένα πολιτικό αποτέλεσμα αλλά καταστροφή στο οικονομικό πεδίο», είπε στο γνωστό πλαίσιο των παράλογων και αντιφατικών δηλώσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς από στελέχη των ΑΝΕΛ, με πρώτον τον αρχηγό τους, Πάνο Καμμένο.

Κατά τα άλλα ο βουλευτής μιλώντας στον «Θέμα 104,6», επαναβεβαίωσε την πρόθεση των ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση «προ του κινδύνου να έρθει το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών και να επέλθει η κύρωσή του με άλλες πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητους βουλευτές».

«Όταν έρθει η συμφωνία, αυτό -τόνισε- θα κάνουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας. Πώς ρίχνει κανείς την κυβέρνηση; Θα άρουμε άρουμε την εμπιστοσύνη, βεβαίως θα αποσύρουμε τους υπουργούς και τότε θα γίνουν δύο τινά: το ένα είναι να πάμε σε εκλογές που το βρίσκω πιθανό και το δεύτερο να σχηματιστεί ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με εμμονή για να περάσει η συμφωνία».

Την Τετάρτη όμως, βγήκε να μιλήσει ξανά για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και τον βίο της κυβέρνησης, και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο… «γιατρός των ΑΝΕΛ» δήλωσε με περίσσιο ηρωισμό ότι θα παλέψει «μέχρι τέλους να μην πέσει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας (και διαμηνύοντας στον αρχηγό του) ότι δεν πρόκειται να ρίξει  «ούτε μισή σταγόνα στον μύλο της πτώσης αυτής της κυβέρνησης».

Για μία ακόμη φορά ο κ. Παπαχριστόπουλος διαφώνησε με τη θέση του Πάνου Καμμένου ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση αν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία.

«Κύριος εχθρός μας είναι ο Ερντογάν και όχι η FYROM, έχει μια διαφορετική άποψη ο Καμμένος. Είναι λάθος κάποιος να δημιουργήσει κρίση για να πέσει η κυβέρνηση», υποστήριξε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του  στον ΑΝΤ1.

Μόλις όμως τον ρώτησαν τι θα κάνει αν περάσει η συμφωνία στη Βουλή (σ.σ. και με τη δική του ψήφο) και κατά πόσο η επιλογή του αυτή (να στηρίξει έμπρακτα τη συμφωνία) θα τον φέρει στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαχριστόπουλος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα.

«Δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή», αρκέστηκε να πει, δίνοντας ωστόσο τροφή στα σενάρια που τον φέρνουν να μεταπηδά (σύντομα) στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Κώστας Κατσίκης έριξε τη «μαχαιριά» του κατά όσων στο κόμμα του σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Παπαχριστόπουλου:  «Παραμένουν προσωπικές απόψεις όσων λένε τώρα ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία», είπε και για ενδεχόμενες διαγραφές παρέπεμψε στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο.

Το θέατρο αυτό του παραλόγου για το αν και πότε θα ρίξουν την κυβέρνηση έχει ωστόσο και μία άλλη ανάγνωση: αυτή των απειλών για το θεαθήναι, καθώς απώτερος στόχος των ΑΝΕΛ δεν είναι άλλος από την παραμονή με κάθε τρόπο στην εξουσία (με τη διευρυμένη μάλιστα παρουσία τους στο υπουργικό συμβούλιο).

Γιατί μπορεί ο Πάνος Καμμένος να βρυχάται για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τι να σκέφτονται άραγε η καλλονή υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η κυρία Κόλλια – Τσαρουχά που πήρε ευνοϊκή μετάθεση από τη «δύσκολη» ελέω συμφωνίας θέση της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης στο υπουργείο Αμυνας, ο απαρατήρητος αλλά πάντα σταθερός στη θέση του στο ΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ, η αποκατασταθείσα Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο υφυπουργός της φιέστας με το «Ασημένιο Βέλος» Νίκος Μαυραγάνης;

Η εκδοχή της δεύτερης αυτής ανάγνωσης φέρνει μάλιστα ακόμα και τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο να λαμβάνει τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προσεχείς εκλογές αφού η κυβερνητική διαδρομή των ΑΝΕΛ φαίνεται να τους φέρνει εκτός Βουλής και στον τερματικό σταθμό της διάλυσης.

Ηδη τα τύμπανα της Κουμουνδούρου ήχησαν για τον κυβερνητικό εταίρο, με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη να χαρακτηρίζει «τρικλοποδιά» πιθανή πτώση της κυβέρνησης λόγω Πρεσπών, προσθέτοντας ότι ο κ. Καμμένος θα είναι αυτός που θα αναλάβει (και θα πληρώσει) το σχετικό πολιτικό κόστος.

Αφού το αναλάβει, να μην ανταμειφθεί όμως και για την αμέριστη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα;