Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν την Παρασκευή από το Ειδικό Δικαστήριο τόσο ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, για τους χειρισμούς του στον «περίφημο» διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, όσο και ο επιχειρηματίας –και άλλοτε «εκλεκτός» της κυβέρνησης Τσίπρα για τον ρόλο του καναλάρχη στο εγχείρημα του SYRIZA TV– Χρήστος Καλογρίτσας, ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου ανακοινώθηκε από την πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα. Οπως είπε, το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Καλογρίτσα «τα προβλεπόμενα ευνοϊκά μέτρα».
Η προβλεπόμενη ποινή για τα αδικήματα που βάρυναν τους δύο κατ’ ανώτατο όριο, είναι φυλάκιση δύο ετών. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν αμετάκλητη και δεν επιδεχόταν κανενός ενδίκου μέσου. Και οι δεκατρείς δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου έκριναν ότι οι δύο κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς (Νο2 της κυβέρνησης της Πρώτης Φοράς Αριστερά) ήταν αντιμέτωπος με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα), αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, ενώ ο κ. Καλογρίτσας με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) του πρώην υπουργού Επικρατείας.
Η εισαγγελική πρόταση (παρέστη ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, λόγω ασθενείας της τακτικής εισαγγελέως Ολγας Σμυρλή, η οποία σημειωτέον είχε προτείνει την αθώωση του πρώην υπουργού), ήταν ποινή φυλάκισης, ένα έτος στον κ. Παππά και έξι μήνες στον κ. Καλογρίτσα.
Νωρίτερα, ο κ. Παππάς δήλωσε διά των συνηγόρων του, ότι δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών, καθώς… «δεν νιώθει ένοχος»:
«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Και αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύει, ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».
Λίγο αργότερα ο κ. Παππάς τοποθετήθηκε για την ετυμηγορία μέσω ενός tweet στο οποίο επιχείρησε άτσαλα να μπλέξει την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου με τις υποθέσεις της Siemens και της Νovartis.
Η πλευρά Καλογρίτσα ζήτησε να αναγνωριστούν στον επιχειρηματία τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων, καθώς και της συνδρομής του στην υπόθεση.
Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή
Το δικαστήριο τελικά επέβαλε στον κ. Παππά την ανώτατη ποινή, φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, ενώ στον κ. Καλογρίτσα χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Το αίτημα των συνηγόρων του επιχειρηματία για την αναγνώριση ελαφρυντικών, απερρίφθη.
Επιπλέον, ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου κ. Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά της κατάθεσης της γραμματέως Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία μεταξύ άλλων είχε μιλήσει για φακέλους και τσάντες λεφτά που «έφευγαν από το γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Εφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)», είχε αναφέρει στην κατάθεσή της η κυρία Διαμαντή, ενώ κατά δήλωσή της, χρήματα δίνονταν και σε δημοσιογράφους, όπως και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν τη λειτουργία του SYRIZA TV και της εφημερίδας που ήταν τότε στα σκαριά.
Οι δηλώσεις των συνηγόρων
Ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, σχολίασε για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου:
«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται.
Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. Μετά από όλα αυτά η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».
Ο Θεόδωρος Μαντάς, επίσης εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού, παρατήρησε:
«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητά της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».
«Σε μια εποχή, που στη συνείδηση του ελληνικού λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την Δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική», είπε ο έτερος συνήγορος Βαγγέλης Γεωργακόπουλος.
Οικονόμου: Απόφαση κόλαφος για τον Τσίπρα
Σε μια πρώτη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για απόφαση-κόλαφο για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην Υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος. Είναι όμως και μια μέρα αποκαλυπτική. Από τη μία διότι φάνηκε ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη τελικά φθάνει στην αλήθεια και όλα έρχονται στο φως.
Ο κ. Παππάς κρίθηκε ένοχος μέσα από μία ακροαματική διαδικασία που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Κρίθηκε ένοχος μέσα από θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες, όχι μέσω ισχυρισμών κουκουλοφόρων μαρτύρων ή με βάση όσα διακινούν ρυπαρά δίκτυα και κάθε λογής συνωμοσιολόγοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες θα κρίνουν αν είναι δίκαιη
Σε μια προσπάθεια να βγουν από τη δύσκολη θέση, από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν μια υπεκφυγή στα όρια του λαϊκισμού και στα όρια της αμφισβήτησης του δικαιικού μας συστήματος: σεβαστή, είπαν, η απόφαση αλλά ο λαός θα κρίνει αν είναι δίκαιη!
Ανέφεραν από την Κουμουνδούρου:
«Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίας, αντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση, αντίθετα από τη λογική. Και δυστυχώς αντίθετα και από την αλήθεια,
Προφανώς η απόφασή του είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα.
Αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει;
Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δις και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν;
Ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και η ετυμηγορία του θα είναι δικαιοσύνη παντού. Και στη κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στην απονομή της δικαιοσύνης».