Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε -αιφνιδιαστικά κατά το ρεπορτάζ- το παρών στο μεγάλο πάρτι (4.000 και πλέον προσκεκλημένοι) της γαλλικής πρεσβείας με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας (14η Ιουλίου, Ημέρα της Βαστίλης) και στις σύντομες δηλώσεις του αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον απερχόμενο πρεσβευτή Πατρίκ Μεζονάβ και την προσφορά του στη σταθερή ενίσχυση της ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας.
«Ο πρέσβης της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, είχε μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση της φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίας. Δεν θα τον ξεχάσουμε», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, για τον γάλλο διπλωμάτη που έπειτα από τέσσερα χρόνια ολοκληρώνει τη θητεία του στην Αθήνα.
Χαλαρός και ευδιάθετος, στο πνεύμα της ημέρας, ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σπουδές του στη Γαλλία, στο Conseil d’ Etat, δηλώνοντας «λάτρης της γαλλικής φιλοσοφίας και των γαλλικών ιδεωδών για την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη».
«Είναι γνωστή η γαλλοφωνία και η γαλλοφιλία του υπουργού», ανταπέδωσε τα καλά λόγια ο γάλλος πρεσβευτής και ολοκλήρωσε την προσφώνηση του προσκεκλημένου του με τη φράση «ζήτω η μακροημέρευση της φιλίας των δύο λαών» (κάτω η ανάρτηση-κατευόδιο από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστα Φραγκογιάννη, για τον απερχόμενο γάλλο πρεσβευτή).
Την Τετάρτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της Γαλλίας στην πρεσβευτική κατοικία, ο Πατρίκ Μεζονάβ αποχαιρέτησε την Ελλάδα, σε κλίμα συγκίνησης και με μία «μικρή θλίψη», όπως είπε, μετά από τέσσερα χρόνια θητείας, σκιαγραφώντας από την αρχή έως το τέλος της ολιγόλεπτης ομιλίας του το πλαίσιο των ελληνογαλλικών σχέσεων.
Ο κ. Μεζονάβ μίλησε για την «πολιτική σχέση» Ελλάδας και Γαλλίας, ενώ απευθυνόμενος στον (παρόντα) Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αναφέρθηκε «στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις μας, όπως το μαρτυρούν οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις στους ελληνικούς αιθέρες αλλά και στη Μεσόγειο». Ακόμη, έκανε αναφορά «στην οικονομική σχέση με γαλλικές εταιρείες που φέρνουν στην Ελλάδα τεχνογνωσία και απασχόληση», καθώς και στην πολιτιστική σχέση μας.
Ο γάλλος πρεσβευτής επιβεβαίωσε εξάλλου «την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή» απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρέσβη που ήταν παρών στην εκδήλωση, για να προσθέσει ότι ενώπιον απειλών, όπως ο πόλεμος και η βαρβαρότητα στις διεθνείς σχέσεις, η επιστροφή του εθνικισμού και η κλιματική κρίση, «Ελλάδα και Γαλλία δρουν στο πλαίσιο μίας ισχυρής Ευρώπης για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους».
Η Γαλλία είναι πιστή στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα «σε έναν κόσμο ο οποίος μεταμορφώνεται», αλλά φαίνεται ότι υπάρχει θέση για εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών που μοιράζονται κοινές αξίες και κοινά ιδεώδη, θέλησε να υπογραμμίσει και παράλληλα εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την ελληνική φιλοξενία που όπως είπε, κάνει την Ελλάδα μοναδική.
Στην κατάμεστη πρεσβευτική κατοικία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, υφυπουργοί, βουλευτές, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, διπλωματικοί εκπρόσωποι αραβικών χωρών, η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της επιστημονικής κοινότητας, της γαλλικής κοινότητας και φίλοι.