Από τα παράλια της βορείου Αφρικής, στη Λαμπεντούζα. Κάθε εβδομάδα καταφθάνουν χιλιάδες, με κάθε είδους δουλεμπορικά - πάνω από 2.000 μόνο το τελευταίο 48ωρο | ANSA/EPA/EFE
Επικαιρότητα

Εγκριτος καθηγητής Ναυπηγικής για το ναυάγιο της Πύλου: «Γιατί επιτρέπουν να κατηγορείται αδίκως η χώρα;»

Σε παρέμβασή του για το θέμα της πολύνεκρης τραγωδίας και την έκταση που έχει πάρει με δημοσιεύματα του ξένου και εγχώριου Τύπου, ο ομότιμος καθηγητής Θεόδωρος Λουκάκης, που δίδασκε το θέμα της ευστάθειας πλοίου για 30 και πλέον χρόνια, χαρακτηρίζει ανεξήγητη την αβελτηρία της Πολιτείας να μην έχει προσφύγει ακόμη στο ΕΜΠ ώστε να καθαρίσει τη διεθνή φήμη της χώρας
Protagon Team

Σε πολλούς εντός και εκτός των τειχών ξένισε η στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ζήτημα του Μεταναστευτικού και της αντιμετώπισης των αυξανόμενων την τελευταία περίοδο μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά σύνορα (εξωτερικά σύνορα της ΕΕ).

Η δε παρατήρησή της με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Πύλου, ότι «θα πρέπει να εστιάσουμε στο χτύπημα των διακινητών»,  δεν έμεινε ασχολίαστη, με ορισμένους εκ των δημοσιολογούντων που επιμένουν να στοχοποιούν το Λιμενικό Σώμα ως υπαίτιο της τραγωδίας, να επισημαίνουν με νόημα ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε από παριστάμενο στην κοινή συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφο εάν αναλαμβάνει «κάποια ευθύνη αναφορικά με όσα έγιναν» στις 14 Ιουνίου.

Ξένα και εγχώρια ΜΜΕ συνεχίζουν εν τω μεταξύ να αφήνουν αιχμές ή και να κατηγορούν ευθέως την Ελλάδα για πράξεις ή/και παραλείψεις που φέρονται να οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία.

Μία έγκυρη κατά τεκμήριον απάντηση στις εν λόγω καταγγελίες-ισχυρισμούς, δίνει ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεόδωρος Λουκάκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία του «γιατί οι ελληνικές αρχές επιτρέπουν σε ξένα μέσα να κατηγορούν την Ελλάδα για πράξεις και παραλείψεις για τις οποίες δεν ευθύνεται».

Ως καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών,  Τομέας Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής, που δίδασκε το θέμα της ευστάθειας πλοίου για 30 και πλέον χρόνια και ως μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που διερεύνησαν επιτυχώς το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα», ο κ. Λουκάκης εκτιμά  «μετά λόγου γνώσεως» ότι για την ανατροπή του δουλεμπορικού  στα ανοικτά της Πύλου, ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι χειριστές του κατάφορτου με τόσους ανθρώπους σκάφους –  πολλοί εκ των οποίων, όπως επισημαίνει,  βρίσκονταν ψηλά στο κατάστρωμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το απαιτούμενο περιθώριο ασφαλείας έναντι ανατροπής λόγω εγκάρσιας κλίσεως.

Προς τεκμηρίωση της ανωτέρω εκτίμησής του μάλιστα, ο καθηγητής παραπέμπει στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και τον καθηγητή Κώστα Σπύρου, ο οποίος είναι επί 17 χρόνια μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ευστάθειας Πλοίων και επί εξαετία ο πρόεδρος της, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ανεξήγητη την αβελτηρία της Πολιτείας να μην έχει προσφύγει ακόμη στο ΕΜΠ ώστε να καθαρίσει το όνομα της χώρας  διεθνώς.

Πάνω από 2.000 στη Λαμπεντούζα μέσα σε δύο ημέρες

Ενδεικτική της «έκρηξης» των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο είναι η ανταπόκριση του δημοσιογράφου Θεόδωρου Ανδρέαδη-Συγγελάκη από την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τις τελευταίες 48 ώρες έφτασαν στην Λαμπεντούζα 2.033 μετανάστες και πρόσφυγες, με 46 διαφορετικά πλεούμενα!

Οι βάρκες που μετέφεραν τους «απελπισμένους της θάλασσας» είχαν ξεκινήσει από το Σφαξ της Τυνησίας και την Ζουάρα της Λιβύης. Στους μετανάστες και πρόσφυγες παρασχέθηκε βοήθεια από την Ιταλική Ακτοφυλακή και την Οικονομική Αστυνομία της χώρας στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας και στα ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Οι περισσότεροι διασωθέντες κατάγονται από την Ερυθραία, την Γκάνα, το Τσαντ, το Σουδάν και την Αίγυπτο. Δυο ναυαγοί, που διασώθηκαν κοντά στην Λαμπεντούζα, είπαν στους άνδρες και στις γυναίκες που τους προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, ότι η βάρκα στην οποία επέβαιναν ναυάγησε στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας και αυτοί επιβιβάσθηκαν σε άλλο πλεούμενο με μετανάστες που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά κάποιοι δεν τα κατάφεραν και υπάρχουν αγνοούμενοι.

Συνολικά, στο κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών της Λαμπεντούζα βρίσκονται σήμερα 3.279 άνθρωποι ενώ κανονικά η χωρητικότητά του δεν πρέπει να ξεπερνά τους 400. Οι ιταλικές αρχές στοχεύουν στην αποσυμφόρησή του, με την μεταφορά των αφιχθέντων σε κέντρα που βρίσκονται στην Σικελία και σε άλλες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.