Ελεγχος αντισωμάτων κορονοϊού από αίμα με ειδικές εξετάσεις γίνεται σε πανεπιστήμιο της Κίνας | Reuters
Επικαιρότητα

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό

Ελπίδες για ένα τεστ που αναμένεται να αποτελέσει «διαβατήριο αντισωμάτων», αφού θα επιβεβαιώνει ότι κάποιος έχει ανοσία και δεν μεταδίδει τον ιό, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA)
Protagon Team

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η αρμόδια ρυθμιστική και εποπτική αρχή της χώρας, ενέκρινε το πρώτο τεστ αίματος στη χώρα για την ανίχνευση προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού

Το νέο τεστ θεωρείται αρκετά έγκυρο, αφού σε αντίθεση με τις εξετάσεις που γίνονται σήμερα με υλικό που λαμβάνεται από το λαιμό και τη μύτη και εντοπίζουν το ιικό φορτίο του κορονοϊού, αναζητά στο αίμα τα προστατευτικά αντισώματα.

Με τον τρόπο αυτό «λέει» στον γιατρό πότε κάποιος έχει νοσήσει και αν έχει επαρκή ανοσοποίηση, δηλαδή αν είναι αρκετά προστατευμένος ο ίδιος και επιπλέον δεν μεταδίδει τη νόσο.

Αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους, γράφουν οι New York Times. Οσοι έχουν αντισώματα θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς εκτός σπιτιού, και να αποτελέσουν σημαντικό εργατικό δυναμικό μιας χώρας. Επίσης είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους στην Υγεία, καθώς δεν θα έχουν φόβο να έρχονται σε επαφή και να περιθάλπουν ασθενείς.

Διάφορα τεστ αντισωμάτων χρησιμοποιούνται σήμερα στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη και άλλες χώρες, ενώ και η Βρετανία έχει αγοράσει εκατομμύρια τεστ και σκοπεύει να κάνει κατ’ οίκον εξετάσεις στον πληθυσμό της χώρας.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου, κανένα από τα τεστ που έχει προμηθευτεί η χώρα δεν είναι αξιόπιστο και τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον να βελτιωθούν του επόμενους μήνες.

Δεν είναι πανάκια

Tο νέο τεστ που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, παράγεται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Cellex. Ομως δεν είναι «τέλειο». Το να έχει κάποιος αντισώματα δεν του εξασφαλίζει και απόλυτη ανοσία στον κορονοϊό, διευκρινίζει κορυφαία επιστήμονας σε δηλώσεις της στη εφημερίδα. «Το νέο τεστ που εγκρίθηκε απαντά μόνο στο αν υπάρχουν ή όχι αντισώματα, δεν λέει πόσο καλά λειτουργούν αυτά ώστε να παρέχουν ανοσία στον οργανισμό», εξηγεί η δρ. Αντζελα Ρασμούσεν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Κάποιοι έχουν ισχυρή ανοσιακή ανταπόκριση, άλλοι όχι. Και επίσης οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο καιρό διαρκεί αυτή η ανοσία.

Το τεστ αυτό έχει εγκριθεί για διάγνωση ασθενών, καθώς τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι πιθανό να δείχνουν θετικό αποτέλεσμα τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης και νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί δύο με τρεις ημέρες πριν εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Αρα αυτό το σημαντικό και μεγάλο κενό πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να πει κάποιος πόσο καλό είναι αυτό το τεστ», συμπληρώνει η δρ Ρασμούσεν. «Θα ήταν περισσότερο χρήσιμο ως γρήγορα τεστ σε κλινικές όπου υπάρχουν ασθενείς με συμπτώματα και όχι σε άτομα ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά», ξεκαθάρισε.

Τα τεστ αυτού του είδους, που κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα, μπορούν να φανούν χρήσιμα για να αποκαλύψουν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει με νόσο Covid-19. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους μπορεί να αλλάξει ολόκληρη η στρατηγική διαχείρισης της νόσου και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται τόσο στους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Τα σημερινά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR), που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, ανιχνεύουν σε δείγμα από τη μύτη ή το φάρυγγα την ενεργό λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και όχι αν κάποιος έχει ήδη αρρωστήσει και αν έχει αντισώματα στον οργανισμό του.