Η ώρα της κρίσης για τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή έφτασε, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης. Ηταν η στιγμή που η πρόεδρος του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους συνολικά 68 κατηγορουμένους.
Και αν η ενοχή του μαχαιροβγάλτη Γιώργου Ρουπακιά, καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα εκείνο το εφιαλτικό βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2013, ήταν αναμενόμενη, αυτό που είχε τη μεγάλη σημασία ήταν η καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης.
Και εδώ έγκειται το ιστορικό της απόφασης. Το ρολόι έδειχνε 11.49 π.μ. όταν από τα χείλη της κυρίας Λεπενιώτη ακούστηκε το «ένοχοι». Παρά δηλαδή την απαλλακτική εισήγηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου (εδώ), το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 18 κατηγορούμενους –όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής– για την κατηγορία της εκγκληματικής οργάνωσης.
Μάλιστα, επτά από τα στελέχη, όλοι πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ένοχοι –ανάμεσά τους ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Ηλίας Κασιδιάρης– και για διεύθυνση της οργάνωσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Αυτό το αδίκημα –η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης– είναι τόσο σοβαρό, που μπορεί να τους οδηγήσει στη φυλακή για χρόνια.
Με δεδομένο ότι κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν στο δικαστήριο και καθώς μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας οι δικαστές καλούνται να συζητήσουν επί των αιτημάτων των συνηγόρων για αναγνώριση ελαφρυντικών (!) και βεβαίως τις ποινές, το θέμα είναι τι θα γίνει με τους επτά που απειλούνται με φυλάκιση. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ήδη την προεργασία της και εφόσον εκδοθούν εντάλματα θα τα εκτελέσει, ξέροντας πού βρίσκονται οι ένοχοι, οι οποίο ως γνωστόν κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ενα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον Λαγό που είναι ευρωβουλευτής.
Κατά τα άλλα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.
Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Πρώτα ανακοινώθηκε η απόφαση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τον μαχαιροβγάλτη Ρουπακιά να κηρύσσεται ένοχος για όλες τις κατηγορίες, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, πλην των Σαντοριναίου και Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.
Αναλυτικά ένοχοι για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα κρίθηκαν οι: Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας-πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Ακολούθησε η υπόθεση με την επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες, η επίθεση στο ΠΑΜΕ, υποθέσεις για τις οποίες οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν όλοι ένοχοι.
Συγκεκριμένα:
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Ενοχος ο Ρουπακιάς και 15 για συνέργεια από τους 17
Για την επίθεση σε αιγύπτιους αλλιεργάτες: Ενοχοι και οι πέντε για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Για την επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ: Ενοχοι και οι τέσσερις για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Πιο αναλυτικά:
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Ενοχος ο Ρουπακιάς και 15 για συνέργεια από τους 17 (δύο αθωώσεις λόγω αμφιβολιών)
Ιωάννης Αγγος (κατηγορίες: ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, απλή οπλοκατοχή),
Μάριος-Αναστάσιος Αναδιώτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα),
Γεώργιος Δήμου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα),
Ιωάννης Καζαντζόγλου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή),
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
Ιωάννης Κομιανός ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
Αναστάσιος Μιχάλαρος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και οπλοκατοχή),
Γεώργιος Πατέλης (διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),
Γεώργιος Ρουπακιάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, οπλοφορία, οπλοχρησία),
Σταύρος Σαντοριναίος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),
Γεώργιος Σκάλκος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα)
Γιώργος Σταμπέλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),
Λέων Τσαλίκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
Αθανάσιος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργια ανθρωποκτονία Φύσσα),
Νικόλαος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα).
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ
ΕΝΟΧΟΙ ΟΛΟΙ
Δημήτριος Αγριογιάννης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),
Μάρκος Ευγενικός (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),
Θωμάς Μαριάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),
Αναστάσιος Πανταζής (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, παραβίαση οικιακής ειρήνης και βλασφημία),
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης).
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΕΝΟΧΟΙ ΟΛΟΙ
Κυριάκος Αντωνακόπουλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),
Ιωάννης Καστρινός (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),
Αναστάσιος Πανταζής (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),
Χρήστος-Παύλος Χατζηδάκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές οπλοφορία, οπλοχρησία).
Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, οι χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί (εδώ) από νωρίς έξω από το Εφετείο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Δυστυχώς όμως, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, γνωστοί προβοκάτορες –«διαδηλωτές» με ρόπαλα και μάσκες– άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς που είχαν επιστρατευτεί για την ασφάλεια του χώρου, με συνέπεια να ακολουθήσει ρίψη χημικών και αυτή η μεγαλειώδης ειρηνική διαδήλωση να διαλυθεί με επεισοδιακό τρόπο.
Οσο συνέβαιναν αυτά στη Λεωφ. Αλεξάνδρας και στους γύρω δρόμους, το δικαστήριο συνέχιζε τη συνεδρίασή του, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ζήτησαν από τους δικαστές να αναγνωριστούν ελαφρυντικά για τους εντολείς τους. Για παράδειγμα ο δικηγόρος του Ρουπακιά ζήτησε να του αναγνωριστεί η «ειλικρινής μεταμέλεια» (εδώ).