Αρνείται κάθε εμπλοκή του στο περιστατικό με τον θάνατο του διασωληνωμένου 77χρονου στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», ο 60χρονος Αλβανός που νοσηλευόταν στο ίδιο δωμάτιο με το θύμα.
Ο 60χρονος, που κατηγορείται ότι τράβηξε από την πρίζα το μηχάνημα του αναπνευστήρα και στη συνέχεια τράβηξε και τον σωλήνα από το στόμα του ηλικιωμένου, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, με τη σχετική δικογραφία να διαβιβάζεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
«Βρήκαμε τα καλώδια ρεύματος του αναπνευστήρα πάνω στον ασθενή και το κρεβάτι του. Νωρίτερα είχε ηχήσει ο συναγερμός του αναπνευστήρα του ασθενούς. Φορέσαμε τις στολές και πήγαμε προς τον θάλαμο. Ακούσαμε φασαρία πριν μπούμε. Όταν είδαμε το μηχάνημα σε αυτή την κατάσταση, επικεντρωθήκαμε στον ασθενή, από τον οποίο είχε αφαιρεθεί ο σωλήνας αερισμού από τη βάση του και ήταν γυρισμένη η οθόνη του αναπνευστήρα. Επιχειρήσαμε ανάνηψη, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε», περιέγραψε μέλος του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο «Ερυθρός Σταυρός» για το πρωτοφανές περιστατικό, αναφέρονται τα εξής:
«Στο θάλαμο 235 της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», όπου νοσηλεύονταν οι πάσχοντες με κορωνοϊό:
Α) Σ.Ε, γεν. 1944, ο οποίος ήταν διασωληνωμένος και
Β) υπήκοος Αλβανίας M.S, γεν. 1961, ο οποίος δεν ήταν διασωληνωμένος,
ήχησε ο συναγερμός του αναπνευστήρα του ΣΚΑΝΤΖΟΥ, όπου οι προστρέξαντες ιατροί διαπίστωσαν ότι δεν είχε ενδείξεις καρδιακού σφυγμού και ξεκίνησαν διαδικασία αναζωογόνησης. Δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή και περί την 00:12 ώρα της 08-04-2021 διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Κατά την προσπάθειά τους να τον επαναφέρουν, διαπίστωσαν ότι είχε βγει η πρίζα ρεύματος του αναπνευστήρα, ο σωλήνας αερισμού είχε βγει από τη βάση του και η οθόνη του αναπνευστήρα είχε αναποδογυρίσει.
Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, στη κλινική επιτρεπόταν αυστηρά η είσοδος μόνο του προσωπικού και ο θανών, που ήταν σε καταστολή, δεν ήταν σε θέση να αφαιρέσει από μόνος του τη συσκευή.
Ο θάλαμος του νοσοκομείου εξερευνήθηκε από τη Δ.Ε.Ε./Τμ. Εξερευνήσεων και από προφορική ενημέρωση ανευρέθη αποτύπωμα του MULLISI στη συσκευή του αναπνευστήρα.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Ιατροδικαστής κ. ΝΤΙ ΛΕΡΝΙΑ.
Ανωτέρω δράστης συνελήφθη και φυλάσσεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, η δε σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αύριο στον κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κων Αθηνών».
«Δεν το έκανα εγώ»
Στις πρώτες δηλώσεις του και παρά το γεγονός ότι στον αναπνευστήρα βρέθηκαν αποτυπώματά του και το μόνιτορ αναποδογυρισμένο, ο 60χρονος επέμεινε ότι δεν έκανε τίποτα στον 77χρονο.
«Δεν του έκανα εγώ κακό, γιατί να τον πειράξω; (…) Αυτός είχε πάθει ζημιά και λένε ότι εγώ του έκανα κακό. Ποια καλώδια να βγάλω; Εγώ δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι. Γίνεται να βγάλω εγώ τα καλώδια; Μα είναι δυνατόν αυτό το πράγμα;» δήλωσε στην τηλεοραση του Alpha, ενώ σε ερώτηση αν όντως τον ενοχλούσε ο θόρυβος του αναπνευστήρα, είπε:
«Οχι βρε μάνα μου, εγώ προσπαθούσα να τον βοηθήσω όταν τον είδα έτσι. Προσπαθούσα, αλλά πονούσα. Είμαστε δολοφόνοι τώρα; Θα μας κάνετε δολοφόνους;
»Δεν είδα να βγάζει τα καλώδια μόνος του. Είδα μόνο τους γιατρούς. Τι δουλειά κάνανε, τι δεν κάνανε δεν ξέρω. Δεν τον έχω πειράξει καθόλου. Γιατί να τον πειράξω; Αυτός είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ήταν δέκα άτομα γύρω του».
Η αναφορά της Αστυνομίας για το περιστατικό είναι ωστόσο σαφής:
«Περί την 23:00 ώρα της 7.4.21, στο θάλαμο 235, της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλεύονταν οι πάσχοντες με κορονοιο: α) ο Σ.Ε γεννημένος το 1944 ο οποίος ήταν διασωληνωμένος και ο β) υπήκοος Αλβανίας Μ.S γεννημένος το 1961 ο οποίος δεν ήταν διασωληνωμένος, ήχησε ο συναγερμός του αναπνευστήρα του Σ.Ε όπου οι προστρέξαντες ιατροί διαπίστωσαν ότι δεν είχε ενδείξεις καρδιακού σφυγμού και ξεκίνησαν διαδικασία αναζωογόνησης. Δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν και τις 00:12 διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Κατά την προσπάθεια να τον επαναφέρουν διαπίστωσαν ότι είχε βγει η πρίζα του αναπνευστήρα, ο σωλήνας αερισμού είχε βγει από τη βάση του και η οθόνη του αναπνευστήρα είχε αναποδογυρίσει.
Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς στην κλινική επιτρέπονταν αυστηρά η είσοδος μόνο του προσωπικού. Ο θανών που ήταν σε καταστολή, δεν ήταν σε θέση να αφαιρέσει από μόνος του τη συσκευή. Ο θάλαμος του νοσοκομείου εξερευνήθηκε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και ανευρέθη αποτύπωμα του M.S. στη συσκευή του αναπνευστήρα».
Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε ότι ο Αλβανός είχε απασχολήσει τις αρχές δύο φορές: το 2006 όταν είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε συμπλοκή με ομοεθνείς του και το 2019 για υπόθεση προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου.
Η πρόεδρος των εργαζομένων στον “Ερυθρό Σταυρό” διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία ασθενής είχε παρουσιάσει ιστορικό ψυχιατρικής διαταραχής. Όπως είπε, η ψυχιατρική εξέταση έγινε μετά από το επεισόδιο. Ο ίδιος δεν είχε παραβατική συμπεριφορά και ήταν απόλυτα ισορροπημένος.