Την εκτίμηση ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι εφικτή -και μάλιστα στο άμεσο μέλλον- διατύπωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Οπως εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έδωσαν ένα τέτοιο σήμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου».
Πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν είπε ότι αν αρχίσετε να αναγνωρίζετε τον εκλεγμένο μουφτή στη δυτική Θράκη γιατί να μην επαναλειτουργήσουμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Και ο πρωθυπουργός Τσίπρας χαμογέλασε και με μια θετική κίνηση καλωσόρισε αυτή την προσφορά. Βλέπω ένα είδος συμφωνίας εκεί. Ελπίζω να έχω δίκιο. Και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν πολλά. Θα είναι μια win-win λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους συμμάχους μας, τους πολίτες μας, τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό».
Κάνει ακόμη λόγο για «καλή επίσκεψη που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολύ επιτυχημένο “success story” και για τις δύο πλευρές, εάν αμφότερες παραμείνουν πιστές στις υποσχέσεις τους και λάβουν τα απαραίτητα μέτρα καλής θέλησης σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της Ελλάδας από την Τουρκία και της Τουρκίας από την Ελλάδα.».
Αναφερόμενος στην ένταση στο Αιγαίο, τονίζει ότι ποτέ δεν κατάλαβε τη λογική πίσω απ’ αυτή, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και θα έπρεπε να συνεργάζονται και όχι να βρίσκονται η μία απέναντι από την άλλη.
Για την αλλαγή στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τον Πάνο Καμμένο στον Ευάγγελο Αποστολάκη, σχολιάζει: «Πρέπει να το παραδεχθώ πως τώρα έχετε έναν πολύ πιο λογικό υπουργό Άμυνας σε σχέση με το παρελθόν, που ήταν αρχηγός του Στρατού και απ’ αυτή τη θέση είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον τούρκο ομόλογό του και κατανοούν ο ένας τον άλλον. Αυτό ελπίζω πως θα οδηγήσει σε μια φιλική ευθυγράμμιση επειδή ορισμένες φορές οι πολιτικοί ενδέχεται να εκμεταλλεύονται τα στρατιωτικά μέσα για την προσωπική τους προβολή κι αυτό είναι που είδαμε τα τελευταία 2-3 χρόνια».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στα τέλη του μήνα, ο κ. Μπαγίς επισημαίνει πως «ίσως έχει φτάσει η ώρα να λύσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση», υπογραμμίζοντας πως η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να είναι το «κλειδί» όχι μόνο για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και για τις ευρωτουρκικές, και κυρίως για την οικονομική ευημερία της Κύπρου.
Αναφορικά, δε, με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, λέει πως πρόκειται για έναν «μη πολιτικό, εθνικό στόχο» και εξαίρει την υποστήριξη τόσο της Ελλάδας όσο και του έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, επισημαίνοντας πως μια Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα σήμαινε έναν πιο προσηνή και φιλικό γείτονα και για την Ελλάδα».