Ο Εμανουέλ Μακρόν καλωσορίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελιζέ | REUTERS/Benoit Tessier
Επικαιρότητα

«Εγκάρδια συνεννόηση» Μητσοτάκη-Μακρόν απέναντι στον Ερντογάν

Το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων διέβη ο Πρωθυπουργός στη δεύτερη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας το τελευταίο εξάμηνο. Στην ατζέντα το Προσφυγικό, η οικονομία αλλά και η αμυντική συνεργασία με φόντο τις ενέργειες της Τουρκίας
Protagon Team

Με έναν θερμό εναγκαλισμό ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας έγινε καθώς η Αθήνα επιχειρεί να απομονώσει διπλωματικά τον Ταγίπ Ερντογάν και καθώς Ελλάδα και Γαλλία φαίνεται να δημιουργούν μια συμμαχία ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας. Διόλου συμπτωματικά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» βρίσκεται στο Αιγαίο για κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Παρίσι καταδικάζει ανοικτά πλέον το μνημόνιο του Ερντογάν με τον Αλ Σαράζ για την οριοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο ως «ψευδοσυμφωνία» (εδώ).

Οπως εκτίμησαν αναλυτές, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να κρατήσει τον γάλλο πρόεδρο ως τον πιο δραστήριο σύμμαχο απέναντι στις επιδιώξεις του Ερντογάν, με τον οποίο άλλωστε ο Μακρόν συγκρούεται ανοιχτά. Εξάλλου είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Αθήνας για αγορά δύο φρεγατών Belhara.

Λίγο προτού διαβεί το κατώφλι του Ελιζέ, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σε γαλλικό Μέσο (εδώ), ότι «όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει τον χάρτη της Μεσογείου δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη. Και η Ευρώπη –φυσικά μαζί με την Ελλάδα– θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως».

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξίδεψε στο Παρίσι μόνο για τα Ελληνοτουρκικά.

Η συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο είναι σημαντική για τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία (μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 2021, δυνατότητα αξιοποίησης από φέτος των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών –SMPs και ANFAs– για επενδυτικούς σκοπούς, και λειτουργία του smoothing mechanism για μεταφορά υπερπλεονασμάτων από δημοσιονομικό έτος σε έτος).

Αλλο σημείο είναι η αλληλεγγύη στη διαχείριση των προσφυγικών ροών όπου κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών.

Σημείο τριβής από την άλλη αποτελούν τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τηρήσει σκληρή στάση με το βέτο το περασμένο φθινόπωρο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.