535
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας στους δημοσιογράφους | REUTERS/Elizabeth Frantz

Πρώτη νίκη στο Κογκρέσο για το εμβληματικό νομοσχέδιο Μπάιντεν για τις υποδομές

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 10:12
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας στους δημοσιογράφους
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Πρώτη νίκη στο Κογκρέσο για το εμβληματικό νομοσχέδιο Μπάιντεν για τις υποδομές

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 10:12

Το διακομματικό νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ ύψους ενός τρισ. δολαρίων πέρασε από την πρώτη, κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη διαβούλευσή του και την πιθανή έγκρισή του.

Το νομοσχέδιο του Μπάιντεν συνεχίζει την πορεία του με την υποστήριξη 48 Δημοκρατικών, δύο ανεξάρτητων και 17 Ρεπουμπλικάνων μελών της Γερουσίας, κάτι που θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία.

Αναμένονται βέβαια και άλλες ψηφοφορίες, αλλά και συζητήσεις για το νομοσχέδιο, πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι την οριστική έγκρισή του και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Αλλά το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε. Μάλιστα, ενώ χρειάζονται μόνο 10 ψήφοι Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, το υποστήριξαν 17. Η επιτυχία οφείλεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις που κράτησαν εβδομάδες, με αλλεπάλληλους συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, μιας επιτροπής που αποτελείται από κεντρώους γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν το νομοσχέδιο αυτό (που περιλαμβάνει δαπάνες για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, των γεφυρών, της παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικού διαδικτύου, αλλά και άλλων υποδομών) να είναι το πρώτο από δύο.

Το δεύτερο θα προβλέπει δαπάνες 3,5 τρισ. δολαρίων για τη βελτίωση των υποδομών που αφορούν την Yγεία, την Παιδεία και τη διατροφή, όμως έχει προκαλέσει τη σθεναρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και τη δυσφορία μερικών από τους συντηρητικούς Δημοκρατικούς.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Κίρστεν Σίνεμα και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, που ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσαν χθες, ξεχωριστά, τη συμφωνία στους δημοσιογράφους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν μία παρόμοια εξέλιξη την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ρυθμιστεί λεπτομέρειες. Στην τελευταία έκδοση του νομοσχεδίου, οι λεπτομέρειες για τις υποδομές των μεταφορών και τις ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες αναμένεται να καθοριστούν, αλλά οι γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η κατάρτιση του κειμένου του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σύντομα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε μία συμφωνία», δήλωσε η Σίνεμα. «Εχουμε ολοκληρώσει τη συγγραφή του μεγαλύτερου μέρους του κειμένου. Ετσι, θα το δημοσιοποιήσουμε και μετά θα το ενημερώνουμε, καθώς θα ολοκληρώνεται η κατάρτιση των τελευταίων λεπτομερειών».

Η συμφωνία προβλέπει δαπάνες 110 δισ. δολαρίων για το οδικό δίκτυο, 73 δισ. δολαρίων για το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, 66 δισ. δολαρίων για το δίκτυο των σιδηροδρόμων, 65 δισ. δολαρίων για τη διεύρυνση της πρόσβασης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες του διαδικτύου, 55 δισ. δολαρίων για τον καθαρισμό πόσιμου νερού, 50 δισ. δολαρίων για την προστασία του περιβάλλοντος, 39 δισ. δολαρίων για τις δημόσιες μεταφορές και 25 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των αεροδρομίων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, για τη χρηματοδότηση του νομοσχεδίου, ο Πόρτμαν απάντησε ότι οι απαραίτητοι πόροι έχουν ήδη βρεθεί.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νομοθετικό πακέτο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός συνδυασμού μέτρων. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η επαναδιάθεση 205 δισ. δολαρίων από κονδύλια βοήθειας για την COVID-19. Ενα άλλο μέτρο προβλέπει την ανάκτηση 50 δισ. δολαρίων από επιδόματα ανεργίας που καταβλήθηκαν παράτυπα στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και από την επιστροφή αναξιοποίητων ομοσπονδιακών κονδυλίων για την ανεργία από τις αμερικανικές πολιτείες, που θα αποφέρουν άλλα 50 δισ. δολάρια.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν δήλωσε ότι διερευνά αν οι προβλεπόμενες δαπάνες για την COVID-19 από τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν εξαντληθεί, ενώ οι νοσηλείες αυξάνονται εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...