Πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε πλοία και επιστρέφουν στην Τουρκία | Reuters
Επικαιρότητα

Εφυγαν οι πρώτοι πρόσφυγες για Τουρκία

Το πρωί της Δευτέρας αναχώρησαν τα πρώτα καράβια που μεταφέρουν μετανάστες από τη Λέσβο και τη Χίο – Κυρίτσης: «Μέσα στην εβδομάδα θα εκκενωθεί ο Πειραιάς»
Protagon Team

Το πρωί της Δευτέρας ήταν κάπως διαφορετικό για κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες. Επειτα από καιρό που είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα δίχως να γνωρίζουν αν θα προχωρήσουν μπροστά ή θα αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω, σήμερα μπήκαν στα πρώτα καράβια που έχουν κατεύθυνση την Τουρκία.

Ως μέρος της συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η Αγκυρα θα κάνει πράξη τη συμφωνία «ένας αντί ενός». Τουτέστιν για κάθε ένα μετανάστη που θα δέχεται πίσω στα εδάφη της, ένας άλλος θα προωθείται στην Ευρώπη. Βάσει αυτής της συμφωνίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας αναχώρησαν από τη Λέσβο 131 μετανάστες με πλοία και καταμαράν και επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν το… ευρωπαϊκό ταξίδι τους, στην Τουρκία. Οι μετανάστες συνοδεύτηκαν από αστυνομικούς, αλλά και μέλη της Frontex. To πρώτο πλοίο ξεκίνησε στις 7 π.μ. με προορισμό το Δικελί, ενώ μισή ώρα αργότερα απέπλευσε και το δεύτερο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν καταγωγή από το Πακιστάν και το Μαρόκο, ενώ μόλις δύο Σύροι επιβιβάστηκαν στα πλοία και μάλιστα εθελοντικά.

Τουρκικά καταμαράν μετέφεραν επίσης μετανάστες από τη Χίο, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι επιβιβάστηκαν. Φαίνεται όμως ότι θα είναι περίπου 200-250. Η Εύα Μονκούρ, εκπρόσωπος της Frontex, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «η διαδικασία έγινε σε κλίμα ηρεμίας και όλα ακολούθησαν τη σωστή οδό».

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι έξω από το λιμάνι συγκεντρώθηκε μια μικρή μερίδα ακτιβιστών που φώναζαν «ντροπή σας». Επίσης, εθελοντές σήκωσαν ένα πανό στο οποίο έγραφαν: «Πλοία για ασφαλή διέλευση και όχι για απέλαση».

Νωρίτερα, λεωφορεία μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες στη Λέσβο και τη Χίο με σκοπό να απελαθούν, ενώ στη Λέσβο ήταν εμφανείς οι ετοιμασίες που έκαναν μέλη ενός πλοίο και ενός καταμαράν – δείγμα ότι ετοιμάζονταν να δεχθούν μετανάστες.

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί 500 μετανάστες τη Δευτέρα, ενώ οι ελληνικές Αρχές τους προώθησαν 400 ονόματα, αν και οι αριθμοί ενδέχεται να αλλάξουν.

Κυρίτσης: «Θα εκκενωθεί άμεσα ο Πειραιάς»

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει οριακή. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να αδειάζει ο Πειραιάς.

«Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. «Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας (από τους πρόσφυγες)» διευκρίνισε εξάλλου, αναφερόμενος σε σχετικό σχόλιό του στον Observer.

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα», επεσήμανε.

Οπως είπε, ο χώρος που ετοιμάζεται στον Σκαραμαγκά χωράει συνολικά 3.000 άτομα και φτιάχνεται τμηματικά, ενώ θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται συνολικά 4.800 άτομα.

Οσον αφορά την Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε πως οι πρόσφυγες, που βρίσκονται εκεί, έχουν κατανοήσει πως τα σύνορα είναι κλειστά με τους χώρους φιλοξενίας να είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτούς.

«Στην Ειδομένη ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας», ισχυρίστηκε.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εικόνα για τις ΜΚΟ, τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν μικρές ομαδούλες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Aπό Κωνσταντινούπολη στο Ανόβερο

Η πρώτη ομάδα Σύρων που έφυγε από τους καταυλισμούς στην Τουρκία έφτασε νωρίς το πρωί στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ανόβερο.

Πρόκειται για 16 Σύρους που έφθασαν αεροπορικώς στο Ανόβερο της βόρειας Γερμανίας από την Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στο Ανόβερο γύρω στις 08.30 τοπική ώρα, μεταφέροντας «τρεις συριακές οικογένειες» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας. Πέντε παιδιά συγκαταλέγονται στους πρόσφυγες αυτούς. «Είχαν ένα μεγάλο ταξίδι πριν φθάσουν εδώ, όλα είναι πολύ καινούργια γι αυτούς, πολύ δύσκολα», τόνισε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από την 20η Μαρτίου. Ορίζει επίσης ότι για κάθε Σύρο που θα μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας θα γίνεται δεκτός σε χώρα μέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που περιορίζεται στις 72.000 θέσεις.
Η Γερμανία, εμπνευστής σε μεγάλο βαθμό του σχεδίου αυτού που υιοθετήθηκε στις 18 Μαρτίου για να τερματιστεί η μεταναστευτική ροή στη Ευρώπη, είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να δεχτούν Σύρους πρόσφυγες από σήμερα.