Παραλαμβάνοντας -έστω και εξ αποστάσεως- το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού «Λόρδος Βύρων» για το έτος 2021, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ – και πλέον ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή- Τζον Κέρι έκανε ειδική αναφορά στον ηγετικό ρόλο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια.
«Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», είπε ο Τζον Κέρι και χαρακτήρισε «πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».
«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.
Στη διαδικτυακή παρέμβασή του στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Κέρι αναφέρθηκε στον πρώτο αεριοστρόβιλο τύπου HA, του αμερικανικού κολοσσού General Electric που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα για λογαριασμό της Μytilineos (περισσότερα εδώ). Πρόκειται για την «καρδιά» της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο την οποία κατασκευάζει η εισηγμένη τον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Το βραβείο «Λόρδος Βύρων» παρέλαβε για λογαριασμό του Τζον Κέρι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος προσφατα σε κοινό του άρθρο με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την Ημέρα της Γης , είχε αναφερθεί στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.
Εξίσου σημαντική για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, σημείωνε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρεσβευτής, είναι η επένδυση του Ομίλου Mytilineos, ο οποίος κατασκευάζει νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υπερσύγχρονες τουρμπίνες φυσικού αερίου της General Electric.
Η νέα μονάδα, υπογράμμιζε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, θα περιορίσει αισθητά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με λιγνιτικούς σταθμούς, στηρίζοντας έμπρακτα τη φιλόδοξη ατζέντα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διακόψει τη λειτουργία τους έως το 2028.
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα $2.15 τρισ. μέχρι το 2025 και το γεγονός ότι θέσεις εργασίας τεχνικών σε ηλιακά και αιολικά συστήματα είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες στην Αμερική και την Ελλάδα, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μαζί, ήταν το μήνυμά του που θέλησε να στείλε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Ελληνικές εταιρείες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, όπως η Sunlight, μία από τις κορυφαίες εταιρίες παραγωγής μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας στον κόσμο και η Raycap, που προσφέρει εξοπλισμό προστασίας από απότομες αυξήσεις τάσης για ηλεκτρικά δίκτυα και ευαίσθητες υποδομές αιολικής ενέργειας αξίζουν τα συγχαρητήριά μας, ενώ και τα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα ακόμα παράδειγμα πως οι διμερείς επενδύσεις και το εμπόριο είναι προς όφελος των οικονομιών μας και του πλανήτη, κατέληγε στο άρθρο του με τον υπουργό Ενέργειας ο Τζέφρι Πάιατ.