Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και τους ΥΠΟΙΚ Αυστρίας και Λουξεμβούργου | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Εύσημα Eurogroup στην Ελλάδα για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Την ευθυγράμμιση των προσχεδίων προϋπολογισμού κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου επιδοκίμασαν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης
Protagon Team

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες χαιρέτισαν, με δήλωσή τους, το γεγονός ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού της Ελλάδας και άλλων έξι χωρών της ευρωζώνης (Κύπρος, Εσθονία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία), μεταξύ άλλων, είναι εναρμονισμένα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, τα προσχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας «ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές» με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με το Eurogroup να καλεί αυτά τα κράτη-μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση όπως απαιτείται. Επισήμανε, ακόμη, την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια.

Επιπλέον, τα προσχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τη δημοσιονομική σύσταση του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής. Το Eurogroup σημείωσε, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται να είναι συσταλτική. Το Eurogroup κάλεσε και αυτά τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντοπίστηκαν.

Οπως τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μέτρων ενεργειακής στήριξης».

«Ενώ οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενδείκνυται μια συνολική περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η τροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων», προσέθεσαν, ενώ χαιρέτισαν το γεγονός ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στην ευρωζώνη και υπογράμμισαν τη σημασία της αποτελεσματικής απορρόφησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κεφαλαίων της ΕΕ.

Τέλος, το Eurogroup «χαιρετίζει το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ σχεδιάζουν να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, απουσία νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας και καλούν τα κράτη μέλη που αναμένεται να έχουν σημαντικά μέτρα ακόμη σε ισχύ για τη σταδιακή κατάργησή τους το συντομότερο δυνατό το 2024. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές αποταμιεύσεις για να μειώσουν τα κρατικά ελλείμματα».