Μπάιντεν και Ερντογάν τα λένε κατά τη συνάντησή τους στην G20 του Μπαλί, τον Νοέμβριο του 2022 | EPA/MADE NAGI / POOL
Επικαιρότητα

Εύσημα Μπάιντεν σε Ερντογάν για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα

Οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη άρνηση, με το πρόσχημα πλέον διαδικαστικού κωλύματος, της Αγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Protagon Team

Την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στα εποικοδομητικά βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν «τη σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για την άμεση ένταξη της Σουηδίας αλλά και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσινγκτον».

Το θέμα της διαλειτουργικότητας συνιστά μια έμμεση αναφορά στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα, καθώς η Ουάσινγκτον έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συμβαδίζει με τη συμμαχική δέσμευση για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από ρωσικά οπλικά συστήματα και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπάρχει αναφορά και στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για μια νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα που έγιναν στη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας».

Τέλος, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα, με τον Μπάιντεν να επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προστασία των αμάχων αλλά και για την ανάγκη να υπάρχει ο ορίζοντας μιας πολιτικής λύσης για τον παλαιστινιακό λαό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.