Να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ευρωπαίων δανειστών για το διάστημα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, επιχειρεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξή του στους Financial Times.
Οπως υποστηρίζει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να υποστεί «σφιχτή» εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο. Επιμένει δε ότι οι ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων δεν είναι βάσιμες κι ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τα οικονομικά της.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι το νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο.
«Θέλουμε όσο πιο “καθαρή” έξοδο γίνεται» είπε ο Ευκλείδης στη βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι θέλει να τραβήξει μια γραμμή στα οκτώ χρόνια λιτότητας που συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά το 1/4 και η Ελλάδα είδε να φεύγουν ως οικονομικοί μετανάστες σε χώρες της ΕΕ περίπου 450.000 νέοι εργαζόμενοι.
«Θα παρουσιάσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, “φιλικό” προς την ανάπτυξη και την κοινωνία μέχρι τον Απρίλιο» πρόσθεσε και υποσχέθηκε: «Θα αναλάβουμε την κυριότητα αυτού του προγράμματος. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε σε ορισμένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα μετριάσουν την κόπωση από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, οι άνθρωποι θέλουν να δουν τους “καρπούς” της ανάκαμψης».
Ωστόσο, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ανησυχούν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής διευκόλυνσης ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. «Χρειάζονται την πιστωτική προληπτική γραμμή για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης και να έχουν αρκετές πιθανότητες να παραμείνουν στις αγορές» δήλωσε ένας τραπεζίτης στους FT.
Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει την ιδέα καθώς αυτό είναι κάτι που θα συνοδεύεται από επιπλέον επιτήρηση. Οπως υποστηρίζει ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει «όρεξη» για κάτι τέτοιο και παραπέμποντας στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ οι οποίοι παρότρυναν την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για να καλύψει τις ανάγκες της μετά τον Αύγουστο.
«Δεν μπορείς να έχεις “μαξιλάρι” και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλει κανείς στην άκρη;» απάντησε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός.
Παραδέχεται όμως ότι κάποιες προϋποθέσεις ενδεχομένως να τεθούν από τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος την οποία η Ελλάδα ευελπιστεί να πετύχει ως τον Ιούνιο.
Τσακαλώτος στη Les Echos: Από υπερβολικά υπερχρεωμένη θα γίνουμε κανονικά υπερχρεωμένη χώρα
Σε άλλη συνέντευξη που παραχωρεί στη «Les Echos», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υπολογίζει σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα και διαβεβαιώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.
«Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.
Το μήνυμα που στέλνει στους επενδυτές είναι ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε».
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος αναφέρει πως στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. «Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».
Για το ΔΝΤ αναφέρει ότι, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. «Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM».
Από το Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».