Ο διευθυντής και εκδότης μιας τοπικής εφημερίδας στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων μετά τη δημοσίευση άρθρου γνώμης στο οποίο ζητούσε από την ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει τους Δημοκρατικούς και να «καθαρίσει την Ουάσιγκτον».
«Εχει έρθει η ώρα η Κου Κλουξ Κλαν να βγει ξανά από τη νύκτα», ήταν ο τίτλος του άρθρου που έγραψε ο Γκούντλοου Σάτον την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην εβδομαδιαία εφημερίδα Democrat-Reporter που εκδίδεται στην πόλη Λίντεν.
Σύμφωνα με τον Σάτον, «οι Δημοκράτες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι Δημοκρατικοί συνωμοτούν για να αυξήσουν τη φορολογία στην Αλαμπάμα. Αυτή η σοσιαλιστική- κομμουνιστική ιδεολογία φαίνεται καλή στους αδαείς, τους ανεκπαίδευτους και τους ανόητους».
Γι’ αυτό τον λόγο η ΚΚΚ, όπως γράφει ο Σάτον, θα πρέπει να κρεμάσει αυτούς τους πολιτικούς και να κάνει επιδρομή στα σπίτια τους στην Ουάσινγκτον.
Η Κου Κλουξ Κλαν είναι η πιο παλιά ρατσιστική οργάνωση στις ΗΠΑ καθώς ιδρύθηκε λίγο μετά τον εμφύλιο (1861-1865). Η οργάνωση, σημαντικά αποδυναμωμένη τα τελευταία χρόνια, ευθύνεται για δολοφονίες, λιντσαρίσματα, βιασμούς και βίαιες επιθέσεις εναντίον Αφροαμερικανών.
Το άρθρο του Σάτον προσέχθηκε όταν φοιτητές του πανεπιστημίου Ομπερν στην Πολιτεία ανήρτησαν στο Twitter φωτογραφίες του.
Ο 79χρονος Σάτον επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Montgomery Advertiser ότι έγραψε το άρθρο ενώ επέμεινε στις θέσεις του: «Αν μπορούσαμε να πείσουμε την Κλαν να πάει εκεί και να καθαρίσει την Ουάσινγκτον, θα είμαστε καλύτερα».
Πρόσθεσε προκλητικά: «Θα βγάλουμε τα σκοινιά, θα τα περάσουμε από ένα μεγάλο κλαδί και θα τους κρεμάσουμε όλους. Δεν ζητώ το λιντσάρισμα των Αμερικανών. Μιλάμε για σοσιαλιστές- κομμουνιστές».
Ο Σάτον δήλωσε μάλιστα πως δεν πιστεύει ότι η ΚΚΚ είναι βίαιη οργάνωση! «Σκότωσαν μόνο λίγους ανθρώπους. Η Κλαν δεν είναι βίαιη παρά μόνο όταν χρειάζεται», εξηγεί.
Το άρθρο γνώμης προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη καθώς ο Σάτον ήταν γνωστός για την ερευνητική του δημοσιογραφία, για την οποία έχει κερδίσει πολλά βραβεία στη δεκαετία του 1990. Μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου αυτού πολλοί θεσμοί που του είχαν απονείμει βραβεία τα απέσυραν.