Το καμένο φέρι στην όχθη του ποταμού Σουγκάντα | REUTERS/Stringer
Επικαιρότητα

Εφιάλτης στο Μπαγκλαντές: Τουλάχιστον 37 νεκροί από πυρκαγιά σε φέρι

Το μοιραίο πλοίο μετέφερε κάπου 1.000 ανθρώπους όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. «Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς, ορισμένα πνίγηκαν αφού έπεσαν στον ποταμό» ανέφερε αξιωματούχος
Protagon Team

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Παρασκευής, παραμονή των Χριστουγέννων, όταν ξέσπασε πυρκαγιά πάνω σε πορθμείο που έπλεε στον ποταμό Σουγκάντα στο νότιο Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας.

«Το φέρι Obhijan 10, τριών καταστρωμάτων, πήρε φωτιά στη μέση του ποταμού. Εχουμε ανασύρει 37 πτώματα. Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς, ορισμένα πνίγηκαν αφού έπεσαν στον ποταμό. Διακομίσαμε 100 εγκαυματίες στο νοσοκομείο της Μπορίσαλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα, ο Μοϊνούλ Ισλάμ.

Το πλοίο μετέφερε κάπου 1.000 ανθρώπους όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Ναζμούλ Αλαμ, αξιωματούχο στην περιοχή.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε νωρίς το πρωί κοντά στην πόλη Τζαλοκατί, 250 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, της Ντάκας.

Η φωτιά διήρκεσε τέσσερις ως πέντε ώρες προτού κατασβεστεί. Το φέρι καταστράφηκε ολοσχερώς.

Επιβάτες είπαν πως έβλεπαν μικρές φλόγες στο μηχανοστάσιο ήδη από την αναχώρηση του φέρι από λιμάνι στη Ντάκα, δύο ώρες πριν την εξάπλωση της πυρκαγιάς,

«Πολλοί άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο όταν εξαπλώθηκε η φωτιά. Πολλοί δεν μπόρεσαν να βγουν από τις καμπίνες όπου κοιμούνταν. Πολλοί άλλοι έπεσαν στο ποτάμι», ανέφερε επιζών που διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Μπορίσαλ.

Σωστικά συνεργεία έφθασαν στο σημείο μέσα σε μια ώρα αφού εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και άρχισαν να διακομίζουν τραυματίες σε νοσοκομεία, ανέφερε ο Τζοχάρ Αλί, περιφερειάρχης.

Η τραγωδία προστέθηκε σε σειρά από άλλες παρόμοιες, στη χώρα χαμηλού υψομέτρου, που εκτείνεται γύρω από το δέλτα που σχηματίζουν αρκετοί ποταμοί.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Μπαγκλαντές, ένα φτωχό κράτος 170 εκατομμυρίων κατοίκων στη Νότια Ασία, τραγικά συμβάντα τέτοιου είδους οφείλονται στην έλλειψη συντήρησης των πλοίων, στην υπερβολικά χαλαρή τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και στον κορεσμό των φέρι, ενός από τα βασικά μέσα μαζικής μεταφοράς.