Η σημαία της Βενεζουέλας στο κτίριο της πρεσβείας, στο Κολωνάκι |
Επικαιρότητα

MeToo στην πρεσβεία της Βενεζουέλας: «Ποιος είναι ο σύμβουλος του Τσίπρα που μου ζήτησε να σιωπήσω»

Η έκκληση για... επίδειξη πολιτικής ωριμότητας ώστε να μην πάρουν διαστάσεις οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και μία αποκάλυψη-σοκ: θυγατέρα του συγκεκριμένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ μία από τις γυναίκες-θύματα του πρεσβευτή
Protagon Team

Για τον εφιάλτη των σεξουαλικών επιθέσεων που έζησε στην κατοικία του πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας, Φράνκλιν Γκονζάλες, στη Φιλοθέη, αλλά και στο πώς κατάφερε να φτάσει στη δικαστική της δικαίωση (η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει από τις 5 Μαρτίου 2019, αλλά μέχρι σήμερα η απόφαση παρέμενε ανεκτέλεστη), μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» η σεφ Ξένια Μπουζαρανίδου, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων και ποιο ήταν το πρόσωπο από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που την κάλεσε να αποσιωπήσει το όλο θέμα με παραινέσεις περί… πολιτικής ωριμότητας.

Στη συνέντευξή της, η κυρία Μπουζαρανίδου εξηγεί μεταξύ άλλων πώς φθάσαμε στην επιστολή Τσίπρα προς τον Νικολάς Μαδούρο, με τις επισημάνσεις για τη «δράση» του πρεσβευτή του στην Αθήνα, Φράνκλιν Γκονζάλες.

Οπως λέει, τα στελέχη που ανέλαβαν την προετοιμασία της επιστολής, ήταν ο Κώστας Ησυχος, μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Αμυνας στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα και ο Νίκος Παππάς, τότε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή συντάχθηκε σε συνέχεια των καταγγελιών των γυναικών που εργάζονται στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και στην οικία του πρεσβευτή.

«Μία από τις πέντε που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ήταν και η Αλια Ησυχου, η οποία είναι η μόνη που συνεχίζει να εργάζεται στην πρεσβεία. Οπότε και συγκινήθηκε ο κ. Ησυχος και έτσι ενεπλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ», εξηγεί η Ξένια Μπουζαρανίδου. «Μάθαμε αμέσως για την επιστολή. Μας φάνηκε κυνικό το περιεχόμενο, αλλά και τι ακριβώς να κάναμε; Είχαμε τις ενστάσεις μας, αλλά ελπίζαμε ότι έτσι ίσως λυθεί το θέμα», προσθέτει.

Με τον Κώστα Ησυχο, αναφέρει «έχουμε τσακωθεί, θεώρησε ακραίο ότι έκανα καταγγελία και έδωσα μια συνέντευξη εκείνη την εποχή με τα αρχικά μου. Πηγαίνοντας κόντρα στην “πολιτική ωριμότητα” που επικαλείτο, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους».

«Για εκείνον όμως», υπογραμμίζει, «είναι ακόμα χειρότερο, γιατί είναι ο πατέρας μιας εξ αυτών που παρενοχλήθηκαν».

Αλλα και ο διάδοχος του Γκονζάλες είχε έρθει στην Αθήνα με εντολή να εξαναγκάσει τις εργαζόμενες σε παραίτηση. «(…) Εκανε τη ζωή ποδήλατο στις τέσσερις από τις πέντε – σε όλες μας, εκτός από την κόρη του Ησυχου. Από εκεί και πέρα ήταν εξουσιαστική η βία. Είχαμε πει ότι θα αντέξουμε, η μία δεν άντεξε και παραιτήθηκε. Οι άλλες τρεις, τον Νοέμβριο του 2015 απολυθήκαμε, με τη δικαιολογία ότι ήμασταν κακές υπάλληλοι. Ένιωσα οργή και θλίψη. Τέσσερα χρόνια μου ξαναπήρε να βρω δουλειά», περιγράφει η Ξένια Μπουζαρανίδου.