Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας προετοίμασε, με το τελευταίο διάγγελμά του το βράδυ της Μ. Δευτέρας: «η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη», είπε, επί λέξει, ο Πρωθυπουργός (εδώ), υποσχόμενος όμως ότι ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021.
Πόση όμως θα είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αυτή τη χρονιά και με δεδομένο ότι η ουσιαστική αναστολή –λόγω κορονοϊού– της οικονομικής δραστηριότητας θα διαρκέσει τουλάχιστον 45 ημέρες (από τα μέσα Μαρτίου που έκλεισαν χώροι εστίασης και εμπορικά ως, επισήμως, τα τέλη Απριλίου) και ότι ο τουρισμός θα πληγεί σε τρομακτικό βαθμό;
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε τη Μ. Δευτέρα σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (εδώ) ότι «η Ευρώπη αναμένει ύφεση από 5-10%, με την Ελλάδα στο ίδιο εύρος».
Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι εκτιμήσεις του κ. Σταϊκούρα έχουν αποδειχθεί ως τώρα αισιόδοξες. Ηταν 18 Μαρτίου, είχε δηλαδή ήδη επιβληθεί lockdown, όταν ο κ. Σταϊκούρας (εδώ) εκτιμούσε ότι το 2020 θα έκλεινε με οριακή ανάπτυξη άνω του μηδενός παρά την κρίση του κορονοϊού. Και ήταν 5 Απριλίου όταν εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι τελικά στο 4% (εδώ).
Και δεν είναι μόνο η Αθήνα που δεν μπορεί να προβλέψει, ή έστω να πει δημοσίως, το εύρος της ύφεσης για το 2020. Στη Γαλλία έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για ύφεση και δημοσιονομικό έλλειμμα δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες (εδώ).
Μια εφιαλτική πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία έκανε ο γερμανικός Τύπος. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορονοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις». Οπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν δυόμιση δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011. Ωστόσο, έκανε τον λογαριασμό του χωρίς τον κορονοϊό. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για φέτος θα κυμανθούν γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Για τον υπουργό Οικονομικών η ανατροπή είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς είχε προεγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό τα προσδoκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 2,44 δισεκατομμυρίων. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αναμένεται να επιτευχθούν. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων».
Από την πλευρά της η Die Welt στέκεται στην κρίση του τουρισμού. «Στην Ελλάδα δύο στα τρία ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτο» ανέφερε η εφημερίδα στην ηλεκτρονική έκδοσή της. Επικαλούμενο στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το δημοσίευμα σημείωσε ότι «λόγω του κορονοϊού, ο τουρισμός, ο πιο σημαντικός τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα, απειλείται με σημαντικές απώλειες. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο εκτιμά τη μείωση του τζίρου στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου». Παράλληλα σημείωσε ότι «ο τουρισμός και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν συνεισφέρουν περίπου 30% στο ελληνικό ΑΕΠ. Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός τουρισμός είχε αποφασιστική συνεισφορά στην υπέρβαση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης».