Ενα εφιαλτικό σενάριο με εκατόμβες νεκρών από τον κορονοϊό καθημερινά, την περίοδο των Χριστουγέννων, περιέγραψε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος, δυστυχώς, σπανίως πέφτει έξω.
Στη σκιά του μαύρου ρεκόρ των 8.613 ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 και μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι η αυξητική πορεία θα συνεχιστεί με πολύ ανησυχητικό ρυθμό για τουλάχιστον 7-8 ημέρες, ενώ η αύξηση, αν και μικρότερη, θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου. «Ηταν 6.600 κρούσματα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων, και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανέβει περίπου στα 9.400. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια μέρα με πάνω από 10.000 κρούσματα, με μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών για διασωλήνωση και, δυστυχώς, πιο γρήγορη αύξηση των θανάτων», είπε ο καθηγητής.
Αυτοί οι αριθμοί θα έχουν αρνητική προβολή στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 9 Νοεμβρίου έκαναν λόγο για 486 διασωληνωμένους. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι με αυτούς τους ρυθμούς της επιδημίας, στα μέσα Δεκεμβρίου ενδέχεται οι διασωληνωμένοι να ξεπεράσουν τους 800.
Με δεδομένη τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ, ο αριθμός των θυμάτων δύσκολα θα μείνει στα τρέχοντα επίπεδα των 40-60 νεκρών ημερησίως. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, είναι πιθανό να φτάσουν ως τους 120 γύρω στα Χριστούγεννα…
Στην ίδια εκπομπή στον ΣΚΑΪ, ακούστηκαν και δραματικές εκκλήσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 65 ετών –στα πρότυπα της Γαλλίας– αλλά και για τη δημιουργία ενός ενιαίου ΕΣΥ, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι υγειονομικές δομές στην τρομακτική πίεση. Την πρώτη έκανε ο Αδαμάντιος Χλωρός, διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», και τη δεύτερη ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος.
Εχουμε, είπε ο κ. Χλωρός, γύρω στις 800.000 μολύνσεις στην Ελλάδα. Αν τα πάρουμε κατά ηλικία, ένας θάνατος συμβαίνει στους 41.000 κάτω των 18 ετών, περίπου 120 θάνατοι στους έως 40 ετών, ένας στους 100 περίπου θα πεθάνει από αυτούς που είναι 40 με 65 ετών και ένας στους επτά στους άνω των 65. «Θα έπρεπε να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτικότητα, όχι μόνο κίνητρα» υπογράμμισε.