Από αριστερά: Μαρκ Ρούτε, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κάις Σάγεντ και Τζόρτζια Μελόνι στην τελετή υπογραφής του μνημονίου | Tunisian Presidency/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

ΕΕ – Τυνησία: Συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» για την αντιμετώπιση των διακινητών

Η σχέση συνεργασίας με την Τυνησία υπόδειγμα για νέες σχέσεις συνεργασίας με τους γείτονες της βόρειας Αφρικής, δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι που μαζί με τον ολλανδό πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Κομισιόν ταξίδεψαν στην Τύνιδα για την υπογραφή του μνημονίου
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Τυνησίας και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέγραψαν μια συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, ανακοίνωσαν η τυνησιακή προεδρία και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τυνησίας, της ΕΕ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας περιέχει «συμφωνίες για τη διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων, την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τη βελτίωση της καταγραφής και της επιστροφής» των μεταναστών.

«Oλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση», έγραψε στο Twitter ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Την ανάγκη για πάταξη των δικτύων των διακινητών υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για το Μεταναστευτικό που αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του μνημονίου κατανόησης ΕΕ-Τυνησίας και ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 100 εκ. ευρώ από τις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «το τραγικό ναυάγιο πριν από μερικές εβδομάδες (ανοιχτά της Πύλου), στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν μία ακόμη έκκληση για δράση. Πρέπει να πατάξουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών. Εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία και πρέπει να σπάσουμε το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Επομένως, θα συνεργαστούμε με την Τυνησία για μια Επιχειρησιακή Σύμπραξη κατά της διακίνησης».

Η ίδια εστίασε στην αύξηση του συντονισμού στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στη συνεργασία ΕΕ-Τυνησίας για τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της διακίνησης, τις επιστροφές και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως σημείωσε. «Για αυτό, θα διαθέσουμε πάνω από 100 εκ. ευρώ χρηματοδότησης από ΕΕ. Εξίσου σημαντικό είναι το έργο μας για τη διευκόλυνση της νόμιμης τακτικής μετανάστευσης» προσέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο θα έχει ο ψηφιακός τομέας. «Έχουμε ήδη καλά έργα στα σκαριά, όπως το υποθαλάσσιο καλώδιο (οπτικών ινών) Medusa, που θα συνδέσει την Τυνησία με την Ευρώπη. Θα συνδέσει 11 χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, από το 2025 και μετά, και 150 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν σε αυτό το σημαντικό έργο» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι θα δοθεί στην Τυνησία μία ευκαιρία για το πρόγραμμα Erasmus+, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταλλαγή φοιτητών.

«Θα ξεκινήσουμε επίσης τις «Συνεργασίες Ταλέντου» για να δώσουμε στους νέους της Τυνησίας ευκαιρίες να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να εκπαιδευτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα αποκτήσουν τεχνογνωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νέες δεξιότητες που θα είναι σημαντικές για την οικονομία της Τυνησίας» συμπλήρωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, εξηγώντας ότι υποστηρίζονται 80 σχολεία για να προετοιμαστούν για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με συνεισφορά 65 εκατομμυρίων ευρώ από την Team Europe.

Μελόνι: Υπόδειγμα το μνημόνιο για όλη τη βόρεια Αφρική

Η Τζόρτζια Μελόνι, στις δηλώσεις τις από την Τύνιδα, μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ΕΕ-Τυνησίας, υπογράμμισε ότι «η σχέση συνεργασίας με την Τυνησία αποτελεί υπόδειγμα για νέες σχέσεις συνεργασίας με τους γείτονες της βόρειας Αφρικής».

«Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα αποτελεί σημαντικό αποτέλεσμα, χάρη σε μια ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια», πρόσθεσε η ιταλίδα πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε, δε, ότι την ερχόμενη Κυριακή, 23 Ιουλίου, πρόκειται να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για την μετανάστευση και την ανάπτυξη στη Ρώμη.

«Ο τυνήσιος πρόεδρος Σάγεντ θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της διάσκεψης. Πρόκειται να συμμετάσχουν, επίσης, πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την μεσογειακή συνεργασία, με ολοκληρωμένη προσέγγιση», τόνισε η Μελόνι.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά με την Τυνησία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης. Πρόκειται για αποτέλεσμα το οποίο, μέχρι πριν από λίγους μήνες, έμοιαζε αδύνατο», πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.