Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο αποτελούν πηγή ανησυχίας δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ Ολιβερ Βάρχελι, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική και αντίθετη με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε, επίσης, ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην προσέγγιση της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογη παρέμβαση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής – «η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης» – είχε υπάρξει και στα τέλη Μαΐου, μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εξάλλου, «η μεγαλύτερη πρόκληση με την Τουρκία παραμένει η έλλειψη προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού» επεσήμανε ακόμη ο ίδιος και τόνισε ότι η Αγκυρα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στα Βαρώσια.
Ευρωπαϊκή ανησυχία για κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα
H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, για αυτό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες συνέχισε ο Επίτροπος.
Επιπλέον, παραμένει η ανησυχία της Ενωσης για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα, με τον Βάρχελι να κάνει λόγο για «οπισθοδρόμηση» και στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ανισότητα των φύλων κ.α..
Περαιτέρω, ο Ολιβερ Βάρχελι στηλίτευσε εκ νέου την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Οσμάν Καβάλα και επισήμανε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να φέρνει το θέμα στις συζητήσεις με τους Τούρκους συνομιλητές της.
Από την άλλη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος-κλειδί για την ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ χαρακτήρισε και «θετικό» το γεγονός ότι οι «εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τους περασμένους μήνες, καθώς οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποχώρησαν το 2021».