«Προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου»: Σε αυτή τη φράση μπορεί να συνοψιστεί η πολιτική της Κίνας για το Ουκρανικό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αυτές μεταφέρθηκαν από τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας.
Η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για το Πεκίνο, διαβεβαίωσε ο Σι.
Επιπλέον, ο κινέζος πρόεδρος έστειλε το μήνυμα –με αποδέκτη τις ΗΠΑ, προφανώς– πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκη Ενωση δεν κατευθύνονται, δεν εξαρτώνται και δεν ελέγχονται από κανένα τρίτο μέρος.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των τριών η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και εκείνη στη συνεργασία Βρυξελλών και Πεκίνου, αλλά σε πολύ διαφορετικό τόνο. Οπως είπε, προειδοποίησε τον Σι ότι τυχόν αποστολές όπλων στη Ρωσία θα «βλάψουν σημαντικά» τις σχέσεις Κίνας – ΕΕ.
Εξάλλου, κληθείσα να απαντήσει αν είναι ρεαλιστικό το αίτημα η Κίνα να πείσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, δήλωσε πως ενθάρρυνε τον κινέζο πρόεδρο να επικοινωνήσει απευθείας με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Νωρίτερα, ο Σι είχε ήδη πει στον Μακρόν ότι είναι έτοιμος να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας «όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή», σύμφωνα με γάλλο διπλωμάτη που ήταν παρών στις συναντήσεις και τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος «άσκησε πίεση στον Σι Τζινπίνγκ να μην προσφέρει τίποτε στη Ρωσία που θα χρησιμεύσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας».
Η ανησυχία της Δύσης για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων από την Κίνα στη Ρωσία αυξήθηκε μετά τη συνάντηση Σι – Πούτιν τον Μάρτιο και τις δηλώσεις τους περί «στρατηγικής συνεργασίας» Μόσχας – Πεκίνου.