Η Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, καθώς αποχωρεί από τον χώρο της Σύσκεψης Κορυφής της ΕΕ – δεν πήρε τίποτα από όσα ευελπιστούσε να πάρει | REUTERS/Eric Vidal
Επικαιρότητα

ΕΕ προς Μέι: Το Brexit είναι πλέον δική σας υπόθεση…

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών αρνήθηκε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης - Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν από τους «27» όσον αφορά τον Προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και τον Μηχανισμό Σταθερότητας
Protagon Team

Το διαζύγιο Ευρωπαϊκής Ενωσης – Βρετανίας απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όσο χρειαζόταν ώστε να επαναβεβαιωθούν τα γνωστά: ότι η μεταξύ τους συμφωνία δεν επιδέχεται αλλαγές.

Για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι «ήταν ένα πικρό, κρύο, γκρίζο πρωινό στις Βρυξέλλες» όπως έγραψε με μελαγχολικό οίστρο και το BBC.

Ο γρίφος του Brexit δεν λύθηκε, και εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση και στη Βουλή των Κοινοτήτων να τοποθετηθούν πάνω στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί.

Οι Ευρωπαίοι περιορίστηκαν στο να εκφράσουν την πρόθεσή να «διευκρινίσουν» τα πάντα αλλά να μην αλλάξουν τίποτε.

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι που πρέπει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Φερθήκαμε στην κ. Μέι με τον μεγαλύτερο σεβασμό όλοι μας, και εκτιμάμε τις προσπάθειές της για να επικυρωθεί η συμφωνία μας» επαύξησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Προϋπολογισμός Ευρωζώνης

Οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν στο θέμα της θέσπισης Προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Καθώς το σχέδιο είναι να ενσωματωθεί στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό -με στόχο την ενίσχυση, τη συνοχή και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη-, ετέθη ως χρονικό όριο ο Ιούνιος 2019 ώστε να οριστικοποιηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου δημοσιονομικού εργαλείου.

Μηχανισμός Σταθερότητας

Ως σημαντική μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη θεωρείται η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS) που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. O ESM θα έχει αυξημένη εξουσία σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών της Ευρωζώνης, σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν. Στο εξής ο ΕSM, υπό την προϋπόθεση της δημοσιονομικής ευταξίας κατά τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα υποστηρίζει και χώρες με καλή οικονομική θέση, οι οποίες όμως θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και θα δυσκολεύονται στον δανεισμό τους από τις αγορές.

Διάσωση τραπεζών

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα «δίχτυ ασφαλείας». Η ΕΕ θα δημιουργήσει ένα σύστημα αποθεματικού σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας -το «Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών»-, το οποίο θα τροφοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες. Το Ταμείο πρέπει να φτάσει το 2024 τα 55 δισ. ευρώ.