Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη δικαίωσε οριστικά την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι των γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών Apple και Google σε δύο δικαστικές υποθέσεις μεγάλης διάρκειας και με μείζονα χρηματοοικονομικά διακυβεύματα.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ, CJEU, CJUE), το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάνθηκε ότι η Apple θα πρέπει να επιστρέψει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία επειδή επωφελήθηκε από αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα, τα οποία συνιστούν παράνομη κρατική επιδότηση.
Το δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη ότι η προηγούμενη νίκη της Apple σε κατώτερο δικαστήριο πρέπει να ανατραπεί, διότι οι δικαστές έκριναν λανθασμένα ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κάνει λάθη στην αξιολόγησή τους. Η απόφαση αποτελεί νίκη για την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, της οποίας η θητεία στις Βρυξέλλες πλησιάζει στο τέλος της.
Το 2016, η Βεστάγκερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν επικεντρώθηκε στις φορολογικές ρυθμίσεις της Apple. Υποστήριξε ότι η Ιρλανδία παρείχε παράνομα φορολογικά οφέλη στην Apple, επιτρέποντάς της να πληρώνει σημαντικά λιγότερο φόρο από άλλες επιχειρήσεις στη χώρα για πολλά χρόνια.
Σε χωριστή απόφασή του, το ίδιο Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ σε βάρος της Google για πρακτικές που αντιβαίνουν στον ανταγωνισμό.
Οι δύο εταιρείες εξέφρασαν αμέσως την «απογοήτευσή» τους με χωριστές ανακοινώσεις.
Η επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει, μέσω νομοθετικών προτάσεων και της επιβολής του νόμου, τη δουλειά της εναντίον του φορολογικού ανταγωνισμού και του επιθετικού σχεδιασμού της φορολογίας από χώρες της ΕΕ και από πολυεθνικές.
«Οι έρευνές μας συνέβαλαν αποφασιστικά σε μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών μελών. Βοήθησαν να πραγματοποιηθεί και να επιταχυνθεί κανονιστική και νομοθετική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.