Πολύ κοντά στη σύναψη μεγάλης επενδυτικής συμφωνίας βρίσκονται Κίνα και Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πήγες, οι οποίες θεωρούν εξαιρετικά πιθανή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ακόμα και αυτή την εβδομάδα.
Η συμφωνία θα προσφέρει στις επιχειρήσεις της ΕΕ καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, θα βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού και θα δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει το 2014, αλλά είχαν παγώσει για χρόνια, καθώς η ΕΕ ισχυριζόταν ότι η Κίνα δεν είναι συνεπής στην υπόσχεσή της να άρει τους περιορισμούς για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις. Ενδεχομένως η αλλαγή στάσης του Πεκίνου να οφείλεται στην παρατεταμένη ένταση στις εμπορικές του σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
«Οι συνομιλίες πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθούν. Τα πράγματα δείχνουν καλά. Υπάρχουν μόνο μερικές μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν», ανέφερε πηγή της ΕΕ στο Reuters. «Οπως είναι τα πράγματα μέχρι στιγμής, η συμφωνία ΕΕ-Κίνας μπορεί να σφραγιστεί ακόμη και την Τετάρτη».
Οπως αναφέρει το BBC, η συμφωνία θα ανοίξει τον βιομηχανικό και τον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας σε ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως και τις διαφημίσεις, τις αερομεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες.
Ενα από τα σημεία που εμπόδιζαν την υπογραφή της, ήταν οι απαιτήσεις της Κίνας για είσοδό της στην αγορά ενέργειας της ΕΕ, η οποία συναντούσε την άρνηση των Ευρωπαίων λόγω ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. Από ό,τι φαίνεται, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί πρόσβαση στο Πεκίνο σε ένα μικρότερο κομμάτι του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΕΕ.
Επίσης, η συμφωνία θα καταργήσει περιοριστικούς όρους των Κινέζων, όπως κάποιες προϋποθέσεις για την ίδρυση κοινοπραξίας και τα όρια στην ξένη ιδιοκτησία σε κάποιες βιομηχανίες. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που ίσως δεν ξεκινήσει έως το δεύτερο μισό του 2021.
Εργασιακά δικαιώματα και Ουιγούροι
Τη Δευτέρα, η Κομισιόν ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένων και των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στην Κίνα. Είναι ένα ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις των δύο πλευρών, λόγω των αναφορών ότι η Κίνα έχει υποχρεώσει τους Ουιγούρους Μουσουλμάνους, τους οποίους κρατά φυλακισμένους στην επαρχία Σιντσιάνγκ, σε καταναγκαστική εργασία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται. Χάρη στη συμφωνία, η Κίνα θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τις συστάσεις της Διεθνούς Ενωσης Εργασίας.