H ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εκπόνησε το δικό της πρόγραμμα περί ενεργειακής απόδοση κτιρίων, έγραψε η Corriere della Sera. Το Βερολίνο όρισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα νέα συστήματα θέρμανσης πρέπει να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τουλάχιστον κατά 65%. Αυτό ουσιαστικά αποκλείει τη θέρμανση με φυσικό αέριο, ενώ είναι συμβατό με αντλίες θερμότητας, τηλεθέρμανση και συστήματα θέρμανσης αερίου που μπορούν να μετατραπούν σε υδρογόνο.
Προβλέφθηκαν, πάντως, κάποιες εξαιρέσεις: οι ιδιοκτήτες κατοικιών άνω των 80 ετών μπορούν να συνεχίσουν να εγκαθιστούν νέους λέβητες ορυκτών καυσίμων, όπως και όσοι κατέχουν «διατηρητέα», «μνημειακά» ακίνητα. Το πρόγραμμα προβλέπει και κεφάλαια για τη μετάβαση σε βιώσιμες εγκαταστάσεις, με επιδότηση του 30% του κόστους μετατροπής.
«Αυτός ο νόμος δεν θα αφήσει κανέναν χωρίς ζέστη, δεν θα αναγκάσει κανέναν να πουλήσει το σπίτι του» είπε η αρμόδια υπουργός, η σοσιαλδημοκράτισσα Κλάρα Γκέιβιτς. Τη μεταρρύθμιση στήριξαν με ζήλο οι Πράσινοι, ενώ επιφυλακτικοί απέναντί της παρουσιάστηκαν οι Φιλελεύθεροι και άλλοι – μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι ελπίζει «να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές».
Το γερμανικό πρόγραμμα περιέχει τη μεταρρύθμιση που θέλει να εισαγάγει η Κομισιόν σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου 2029, δηλαδή την απαγόρευση χρήσης λεβήτων φυσικού αερίου. Προς το παρόν, βέβαια, είναι ένα σχέδιο αυτή η μεταρρύθμιση της Κομισιόν, μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Η Κομισιόν είναι προσανατολισμένη στην επιβολή πιο αυστηρών μέτρων όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης, οικολογικού σχεδιασμού όπως λέει. Η κατεύθυνση είναι το 2029 να είναι το τελευταίο έτος λειτουργίας λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στη Γερμανία η θέρμανση αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει, σχολίασε η Corriere, ότι αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, η εισαγωγή πιο βιώσιμων συστημάτων θέρμανσης είναι αναπόφευκτη. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες; Προβλήματα!
Η αλλαγή του συστήματος θέρμανσης είναι και δαπανηρή και περίπλοκη. Σε πολλά σπίτια, ειδικά στα παλιά, δεν υπάρχουν χώροι επαρκείς για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Και δεν μπορούν όλοι να αντέξουν την οικονομική επιβάρυνση, η οποία θα αφορά χιλιάδες ευρώ. Οχι μόνο αυτό: η απαγόρευση εγκατάστασης νέων λεβήτων φυσικού αερίου θα επηρεάσει και τη βιομηχανία του κλάδου.
Το στοίχημα για το κλίμα, όμως, θα παιχτεί αποκλειστικά σε μεταρρυθμίσεις όπως αυτή, σχολίασε εκ νέου το ιταλικό μέσο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τους πολίτες οικονομικά. Διότι αλλιώς, η άνωθεν επιβολή τέτοιων επαχθών μεταρρυθμίσεων χωρίς καμία βοήθεια, στην ουσία καταδικάζει σε αποτυχία τις πολιτικές κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η ιταλική κυβέρνηση, πάντως, σημείωσε η Corriere, έχει δηλώσει την αντίθεσή της στα πρότυπα της Κομισιόν περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων: «Η οδηγία για τα πράσινα σπίτια που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ικανοποιητική για την Ιταλία» δήλωσε η κυβέρνηση της Ρώμης. «Οι χρονικοί στόχοι, ειδικά για υφιστάμενα κτίρια κατοικιών, είναι απρόσιτοι για την Ιταλία». Ωστόσο, η Corriere επέμεινε: «Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η πρόληψή της είναι η μόνη λύση»…