Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Oμως μια πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες θα μπορούσε να αποδειχθεί «επαναστατική» για το μέλλον της ΕΕ, όπως γράφει ο Ντανιέλε Καστελάνι Περέλι της La Repubblica, επικαλούμενος τις απόψεις επιφανών προσωπικοτήτων της ιταλικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ο Ρομάνο Πρόντι και ο Μάριο Μόντι.
Εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ δημιούργησαν –με παρακίνηση του Βερολίνου– μια «Ομάδα Φίλων» με απώτερο σκοπό τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που αφορούν την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ενωμένης Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Σλοβενία ζητούν, σε αυτά τα εξαιρετικά κρίσιμα πεδία, η αρχή της ομοφωνίας που ισχύει σήμερα να αντικατασταθεί από την ειδική (ενισχυμένη) πλειοψηφία.
Αυτός ο τύπος ψηφοφορίας απαιτεί τη συμφωνία των 15 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 65% των 450 εκατ. ευρωπαίων πολιτών. Ευνοεί, επομένως, τις χώρες με μεγάλο πληθυσμό, γεγονός που εξηγεί γιατί παρόμοιες πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν στο παρελθόν δεν είχαν αποτέλεσμα: επειδή οι μικρές χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας θεωρούν πως αν απολέσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας, οι όποιες απόψεις τους δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη, τουλάχιστον όχι όσο σήμερα.
Στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, είναι «να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων» της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ενόψει «του επιθετικού ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και των αυξανόμενων προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εννέα χώρες που μετέχουν στην ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια την οποία ο Ρομάνο Πρόντι χαρακτήρισε επαναστατική: «Είναι σημαντικό ότι προήλθε από τη Γερμανία, καθώς φοβόμουν ότι έχανε το ενδιαφέρον για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Εννέα χώρες με τέτοιο βάρος είναι πολλές. Εύκολα θα μπορούσαν να προστεθούν τρεις ή τέσσερις ακόμα, και έτσι πρακτικά ο στόχος θα έχει επιτευχθεί και θα μπορούμε να συνεχίσουμε υπέροχα» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός (δις) της Ιταλίας σε διαδικτυακό φόρουμ που διοργανώθηκε με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 9η Μαΐου.
Ο Μάριο Μόντι, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ευρωπαίος επίτροπος, έκανε λόγο για «δυνάμει ιστορική πρωτοβουλία». «Το ότι προέρχεται από τη Γερμανία είναι σημαντικό αλλά δεν προκαλεί έκπληξη από την άποψη της λογικής, δεδομένου ότι το θέμα εμπεριέχεται στο σύμφωνο της κυβερνητικής συμμαχίας υπό τον Σολτς. Μετέχουν όλες οι χώρες που θα θέλαμε, δυστυχώς λείπει η Πολωνία, και αναρωτιέμαι επίσης τι θα σκεφτούν οι δημοκρατίες της Βαλτικής» είπε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.
Επισήμανε, όμως, ένα σημαντικό ζήτημα. Αν μια απλή πλειοψηφία χωρών της ΕΕ (14 από τις 27) ταχθεί υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας τροποποίησης της σχετικής συνθήκης, αυτομάτως θα μπορούν να αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, για την επικύρωση της όποιας αλλαγής απαιτείται ομοφωνία και των 27 χωρών, και κάποιες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ζητήσουν τη γνώμη των πολιτών τους μέσω δημοψηφισμάτων προτού συναινέσουν, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία ακόμη πιο περίπλοκη και απρόβλεπτη.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο κρίσιμο είναι να υιοθετήσουμε την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία. Η ομοφωνία επιτρέπει σε ξένες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στις πολιτικές της ΕΕ. Αρκεί να αποτραπεί η συναίνεση μίας και μόνο χώρας και το παιχνίδι έχει τελειώσει, όπως έκανε η Ρωσία με την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, η οποία, για λογαριασμό της Μόσχας, αποδυνάμωσε τις κυρώσεις» σημείωσε από την πλευρά του ο Μενεντέτο ντελά Βέντοβα, βουλευτής του κόμματος Più Europa, ο οποίος έχει διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.