O Ορμπαν απομονωμένος - του είπαν να πάει για καφέ | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Είναι λύση για την ΕΕ το «καφεδάκι» τού Ορμπαν;

Η «εποικοδομητική αποχή» του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, την ώρα που οι 26 έπαιρναν την απόφαση περί μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας, ήταν τέχνασμα για να παρακαμφθεί αλλά να μην καταστρατηγηθεί η αρχή της ομοφωνίας στην ΕΕ. Με δεδομένη τη θέση υπέρ της διεύρυνσης, τέτοια «καφεδάκια» θα πολλαπλασιαστούν...
Protagon Team

«Ο λαϊκισμός αναπτύσσεται από την ιδέα ότι χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση είμαστε καλύτερα»: αυτό έγραψε η Corriere della Sera με αφορμή τη στάση του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, και θύμισε ότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, τον περασμένο μήνα είπε ότι «είναι δύσκολο να βγάλουμε την Ουγγαρία από την ΕΕ».

Το φύλλο του Μιλάνου επανήλθε σε αυτή την αποκαλυπτική δήλωση της αμερικανίδας πολιτικού επειδή «πλέον πολλοί στην Ευρώπη σκέφτονται την έξοδο της Ουγγαρίας, αλλά δεν έχουν το θάρρος να το πουν». Και συμπλήρωσε ότι «κάτι ανάλογο σκέφτονταν οι ίδιοι και για την Πολωνία, ώσπου σχημάτισε κυβέρνηση ο Τουσκ».

Οι Ιταλοί παρατήρησαν ότι ο Βίκτορ Ορμπαν στις Βρυξέλλες έπαιξε το χαρτί της «εποικοδομητικής αποχής» όσον αφορά το θέμα της απόφασης περί Ουκρανίας, «και πήγε για καφεδάκι υπακούοντας στη σχετική υπόδειξη του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς». Κατ’ αυτόν τον τρόπο «διατηρήθηκε η αρχή της ομοφωνίας».

Ομως αλλού αλλιώς ενήργησε ο Ούγγρος.

«Αναφορικά με το χρηματοδοτικό πακέτο 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, η ΕΕ κατέστη όμηρος του ουγγρικού βέτο. Θα υπάρξει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Φεβρουαρίου για την απελευθέρωση της βοήθειας προς το Κίεβο, και τώρα καταρτίζεται ειδικό ‘‘σχέδιο Β’’ άνευ Ουγγαρίας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι θέλουν να πείσουν τον Ορμπαν, οπότε η πίεση είναι πολύ ισχυρή».

Κατόπιν η Corriere έκανε έναν απολογισμό του πάρε-δώσε μεταξύ Κομισιόν και Ουγγαρίας και σημείωσε ότι «η Ουγγαρία δεν έχει λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ από τα 10,4 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης επειδή έχει εκπληρώσει μόνον τέσσερις από τους 27 όρους».

Ωστόσο μετέφερε «από τις πηγές της», πηγές εντός της ΕΕ δηλαδή, ότι «δεν πρέπει να αποδώσουμε σε εξάρτηση από τη Ρωσία τη στάση του Ορμπαν» μόνο και μόνο επειδή ζητά αναθεώρηση των αντιρωσικών κυρώσεων. «Η τακτική του βέτο αποσκοπούσε πάντα στην απόκτηση πλεονεκτημάτων από πλευράς Ουγγαρίας», συνεπώς η διεύρυνση της ΕΕ απλώς δεν συμφέρει τον Ορμπαν.

Ο αμερικανός φίλος

Η πολιτική στόχευση του βέτο του είναι άλλη: «Ο σκεπτικισμός της Ουγγαρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία συνδέεται με τον αντίστοιχο των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ. Το μπλόκο του Κογκρέσο εμπνέει τον Ορμπαν, έτσι και αυτός προσπαθεί να εμποδίσει και τη βοήθεια της ΕΕ. Υπάρχει και διασύνδεση με τη συντηρητική δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation».

Φυσικά, η διεύρυνση της ΕΕ θα προχωρήσει. Ετσι, το πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ που ανέδειξε η στάση του Ορμπαν και λύθηκε με ένα καφεδάκι θα διογκωθεί (και στο μέλλον ίσως χρειαστούν πολλά καφεδάκια), αν δεν ανασταλεί το δικαίωμα άσκησης βέτο. «Ομως η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας δεν είναι βιώσιμη πορεία.

»Ως πότε θα μπορεί η ΕΕ να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις; Και τι θα συμβεί όταν θα υπάρχουν περισσότερα από 30 κράτη-μέλη; Η ομοφωνία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Και η διαφωνία είναι μέρος της δημοκρατίας. Ετσι, η ‘‘εποικοδομητική αποχή’’ που υιοθέτησε ο Ορμπαν και εγκατέλειψε την αίθουσα των αποφάσεων φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι η πιο ρεαλιστική λύση για την επιβίωση της ΕΕ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολλών ταχυτήτων στο μέλλον: δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους φεντεραλιστές αυτή η εξέλιξη, όμως θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε».