Να επανέλθει, εντός ημερών, με νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας κάλεσαν την Κομισιόν οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Οπως ανέφερε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, το Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Επιτροπή να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις της πάνω σε τέσσερα άμεσα και προσωρινά μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
- Πρώτον, μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγή συνεισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας στους πελάτες.
- Δεύτερον, έκτακτη και προσωρινή παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου. «Ειδικά μέτρα από την άποψη αυτή θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να ωφελήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές για να αμβλύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των σημερινών υψηλών τιμών ενέργειας και τις ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά τους, διατηρώντας παράλληλα το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σήμα της αγοράς για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
- Τρίτον, παροχή κινήτρων για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή και οι υψηλές τιμές ενέργειας.
- Τέταρτον, να σχεδιαστούν εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στις αγορές.
Ο κ. Σικέλα τόνισε ότι οι 27 υπουργοί ενέργειας συμφώνησαν να καλέσουν την Επιτροπή να παρουσιάσει, εντός ημερών, νομοθετικές προτάσεις για τους τέσσερεις ως άνω τομείς. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για να εγκριθούν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των τιμών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, απάντησε ότι όλα είναι υπό συζήτηση.
Υπενθύμισε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, ενώ σχετικά με ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει και το LNG, η Σίμσον είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Oσον αφορά στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι ελπίζει ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής θα είναι έτοιμες ως τις αρχές του επόμενου έτους.
«Είμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Ενέργειας. «Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μας, τις οικονομίες μας».
Νωρίτερα, οι υπουργοί της ΕΕ τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνάντησής τους, στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε την Πέμπτη μετά από 70 χρόνια στον θρόνο.
Reuters: Διχασμένη η Ευρώπη
Η πρόταση της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου έχει αποτύχει, μέχρι στιγμής, να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ, με τη Ρωσία να απειλεί να διακόψει εντελώς τις συρρικνούμενες προμήθειες εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν σε ένα τέτοιο βήμα, όπως μετέδωσε το Reuters, στο δικό του ρεπορτάζ για την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
Σημείωσε, βέβαια, ότι η έκτακτη συνδερίαση στόχευε στη συζήτηση των διαθέσιμων επιλογών και όχι στην λήψη μίας τελικής απόφασης για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης –που τροφοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– αν και πολλά κράτη – μέλη έχουν καλέσει σε ταχεία δράση.
Ενα από αυτά είναι η Ελλάδα. «Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα» τόνισε ο έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος νωρίτερα στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.
Τα κράτη της Βαλτικής είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την παραπάνω πρόταση, προσέθεσε το πρακτορείο, καθώς θεωρούν ότι το πλαφόν θα στερούσε από τη Μόσχα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή.
Τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο, πολλά από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από άλλα από τη ρωσική ενέργεια, φοβούνται ότι θα βρεθούν με μηδανικά αποθέματα σε αέριο, ενώ άλλες χώρες αμφισβητούν το αν ένα ανώτατο όριο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις είναι τόσο λίγες.
«Αν επιβάλλονταν περιορισμοί τιμών αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο, αυτό θα οδηγούσε προφανώς σε άμεση διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν χρειάζεται βραβείο Νόμπελ για να το αναγνωρίσουμε αυτό», δήλωσε χαραχτηριστικά ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στον επόμενο γύρο των διαβουλεύσεων των «27», πριν από τον οποίο θα δημοσιοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.