Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης | Υπουργείο Εξωτερικών
Επικαιρότητα

Εδρασε ήδη ο αμερικανικός παράγων; Στην Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του υπ. Εξωτερικών

Αν και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η επίσκεψη του πρέσβη Δεμίρη γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων των δύο  πλευρών, η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται δύσκολο να θεωρηθεί τυχαία
Protagon Team

Οι πληροφορίες περί αμερικανικής παρέμβασης-μεσολάβησης προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώθηκαν από τον υπουργό Εθικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο (εδώ) και ήδη όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, μεταβαίνει από αύριο Παρασκευή στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν  ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης που πυροδοτούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ανησυχίες της Αθήνας έγιναν κατανοητές στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να αξιοποιήσει εμπράκτως τη σχέση που έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της γείτονος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Εξού και η διατύπωση στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με την οποία «οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των δυο εθνών ως συμμάχων ‘’κλειδιά’’ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αν και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών  αναφέρεται ότι επίσκεψη του πρέσβη Δεμίρη στην Αγκυρα γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων των δύο  πλευρών, η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται, μόνο τυχαία δεν είναι.

Στην τουρκική πρωτεύουσα  ο κ. Δεμίρης θα έχει συνάντηση με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και όπως σημειώνεται οι συνομιλίες θα εστιαστούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών

Στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη, κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Πρέσβη, κ. Sedat Önal, θα συναντηθούν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στην Άγκυρα.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη Δεμίρη στην Αγκυρα εντάσσεται στην πολιτική των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα, στην οποία επιμένει η ελληνική κυβέρνηση παρά τις συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν, με αποκορύφωμα τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τριπολης στη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε αναφερθεί τόσο στις πολιτικές διαβουλεύσεις στελεχών των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας, όσο και στην προοπτική μίας προσφυγής στη Χάγη για την οριστική επίλυση διμερών ζητημάτων όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και το θεμα της ΑΟΖ.

«Η Ελλάδα», είχε πει ο κ. Δένδιας, «δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοσύνη, γιατί είναι πεπεισμένη για το νόμιμο και το δίκαιο των θέσεών της. Στην πολιτική των κανονιοφόρων αντιτάσσουμε την πολιτική του διεθνούς δικαίου. Είναι στο DNA της εξωτερικής μας πολιτικής. Ασφαλώς, μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να έχει ουσιαστική έκβαση, χρειάζεται συνυποσχετικό των δύο χωρών, στο οποίο να καταγράφεται το ζήτημα επί του οποίου θα κληθεί το Δικαστήριο να αποφανθεί».

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμα. Απαιτούνται επαφές και επικοινωνία των δύο πλευρών. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, αποτελούν έναν χρήσιμο δίαυλο που ελπίζω ότι θα αξιοποιηθεί».

«Αναμφίβολα όμως το κλίμα είναι βεβαρημένο και αυτό δεν βοηθά. Θα πρέπει η άλλη πλευρά να αντιληφθεί ότι, με τη στάση της, ενεργεί αντιπαραγωγικά υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προοπτικές διαλόγου. Εύχομαι n Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να την αξιοποιήσει για μια πραγματική επανεκκίνηση στις μεταξύ μας σχέσεις, όπως ήταν η βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ευθύς εξαρχής, εγκαταλείποντας την τακτική των προκλήσεων», έλεγε στις 5 Ιανουαρίου ο Νίκος Δένδιας.