Το βρετανικό περιοδικό The Economist επέλεξε τη Γαλλία ως «χώρα της χρονιάς» 2017 λόγω της εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στον προεδρικό θώκο, εκτιμώντας ότι ο νέος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας «ανέτρεψε το παλαιό καθεστώς».
«Η Γαλλία αψήφησε όλες τις προσδοκίες» τονίζεται στο κεντρικό άρθρο του περιοδικού που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του. Εκεί υπενθυμίζεται πώς ο «νεαρός πρώην τραπεζίτης» επικράτησε στις προεδρικές εκλογές και πώς το κόμμα του La République en Marche, ένα κόμμα «που σφύζει από πολιτικές καινοτομίες», «ανέτρεψε την παλιά φρουρά» στις βουλευτικές εκλογές.
«Το κίνημα που ίδρυσε ο Μακρόν ανέτρεψε το παλαιό καθεστώς και συνέτριψε την υπερεθνικίστρια Μαρίν Λεπέν, η οποία, εάν κέρδιζε, θα είχε καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση» γράφει το The Economist.
Εκτός των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν «στο να καταστήσουν πιο ελαστική την άκαμπτη αγορά εργασίας», το περιοδικό εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας μεταμόρφωσε τον εθνικό πολιτικό διάλογο «προσφέροντας την ελπίδα σε εκείνους που πιστεύουν ότι το χάσμα Aριστεράς-Δεξιάς είναι λιγότερο σημαντικό από εκείνο μεταξύ του ανοίγματος και της απομόνωσης».
Το περιοδικό έκρινε ότι η εικόνα της Γαλλίας, που έμοιαζε «μη αναστρέψιμη», και είχε παγιδευτεί «ανάμεσα στη δυσκαμψία και την ξενοφοβία» μεταμορφώθηκε.
Το The Economist ξεχωρίζει επίσης το Μπανγκλαντές, για την πολιτική υποδοχής των προσφύγων Ροχίνγκια που εφαρμόζει, την Αργεντινή για την εκλογή του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι και τη Νότια Κορέα για το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων παρά τις απειλές που διατυπώνει η γειτονική της Βόρεια Κορέα.
Το βρετανικό περιοδικό απονέμει την παραπάνω διάκριση από το 2013 σε όποια χώρα «βίωσε μια σημαντική αλλαγή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών ή που έκανε τον κόσμο καλύτερο».