| Shutterstock
Επικαιρότητα

Economist: Πρώτη για δεύτερη χρονιά η Ελλάδα στη λίστα των οικονομικών «πρωταθλητών»

Για έναν ακόμη «μη αναμενόμενο θρίαμβο» της Ελλάδας, μετά και από την πρωτιά του 2022, κάνει λόγο η βρετανική επιθεώρηση: «Eνα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης» τονίζει
Protagon Team

Η Ελλάδα βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά το 2022 στην κορυφή της λίστας του Economist με τις 35 οικονομίες που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις. Ο νέος «μη αναμενόμενος θρίαμβος» για το 2023 βασίζεται κατά το περιοδικό σε «ορισμένα εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα. Εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει η Ελλάδα είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων εταιρειών της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%.

Η βρετανική επιθεώρηση κάνει λόγο «ένδοξες αποδόσεις μετοχών». Τονίζει ότι «οι επενδυτές έστρεψαν ξανά το βλέμμα τους στις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς».

Προσθέτει πως αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη από ό,τι ήταν πριν από τη χρεοκοπία της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, «σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που κάποτε ήταν η νέμεσις της Ελλάδας, εξήρε “τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας” και “τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά”».

«Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον εντελώς μη αναμενόμενο  πρωταθλητή» σχολιάζει μεταξύ άλλων η βρετανική επιθεώρηση.

Στον πίνακα του Economist ο οποίος βασίζεται σε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες -πληθωρισμός, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις του χρηματιστηρίου- η Ελλάδα καταγράφει και φέτος τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα σε 35 κυρίως πλούσιες χώρες:

Η Ελλάδα βρέθηκε πάνω από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πίνακα του περιοδικού για το 2023 (Credit: economist.com)

Πέρα από τη Νότια Κορέα, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της κατάταξης, πολλές από τις υπόλοιπες καλές επιδόσεις σημειώνονται στην Αμερική. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται τρίτες. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν απέχουν πολύ. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους βραδυπορούντες βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία» συνεχίζει ο Economist. H βρετανική επιθεώρηση σημειώνει ότι η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ήταν η μεγάλη πρόκληση για το 2023.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης και την πορεία του ΑΕΠ, στον αντίποδα της Ελλάδας, της Νότιας Κορεάς και των ΗΠΑ, η Ιρλανδία ήταν η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις, με υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4,1%.

«Η Βρετανία και η Γερμανία είχαν επίσης κακές επιδόσεις. Η Γερμανία παλεύει με τις επιπτώσεις από το σοκ των τιμών της ενέργειας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα. Η Βρετανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.

»Η Αμερική τα πήγε καλά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση. Επωφελήθηκε από την παραγωγή ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και από τις επιπτώσεις των γενναιόδωρων προγραμμάτων δημοσιονομικής τόνωσης το 2020 και το 2021. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να τράβηξε προς τα πάνω και άλλες χώρες. Η απασχόληση στον Καναδά αυξήθηκε. Παρά τον πόλεμό του με τη Χαμάς, το Ισραήλ, το οποίο υπολογίζει την Αμερική ως τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο, έρχεται τέταρτο στη συνολική κατάταξη» αναφέρει το περιοδικό.

O οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανάρτησε στο Instagram την είδηση σημειώνοντας την πρωτιά της Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά:

Το 2022 (αναλυτικά εδώ) η Ελλάδα είχε καταλάβει και πάλι την πρώτη θέση μεταξύ 34 χωρών, και είχε βρεθεί για πρώτη φορά πάνω από οικονομικές υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία. «Το οικονομικό party γίνεται στη Μεσόγειο και στην κορυφή της λίστας μας είναι η Ελλάδα» είχε αναφέρει πριν από έναν χρόνο ο Economist.