29 Μαρτίου 2024, Νάπολη: το αποκαθηλωμένο σώμα του Χριστού κατά την περιφορά της Μεγάλης Παρασκευής (των καθολικών) συνάντησε τον Μαραντόνα | EPA/CIRO FUSCO
Επικαιρότητα

Εμπορικός καβγάς πάνω στο μνήμα του Μαραντόνα

Κληρονόμοι του αείμνηστου μπαλαδόρου μαλώνουν με την ΠΑΕ Νάπολι με αφορμή μια έκθεση προς τιμήν του, η οποία δεν καλύπτεται από οικονομική συμφωνία για τα δικαιώματα της... φανέλας του
Protagon Team

Ποιος μπορεί να εκμεταλλευθεί καλύτερα έναν Ντιέγκο Μαραντόνα μετά θάνατον; Η οικογένειά του ή οι μπίζνεσμαν του ποδοσφαίρου; Φυσικά, η ιστορία που ακολουθεί δεν απαντά στο ερώτημα, αλλά έχει το γούστο της και δείχνει τι εστί μπάλα την σήμερον ημέρα.

«Αιώνιος Ντιέγκο» τιτλοφορείται μια έκθεση που διοργάνωσαν στη Νάπολη οι συγγενείς του Μαραντόνα. Η είσοδος κοστίζει 20 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών εισέρχονται δωρεάν. Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τον Ιούλιο και κατόπιν θα μεταφερθεί στο Μπουένος Αϊρες και στη Βαρκελώνη για τα περαιτέρω.

Οι Μαραντόνα (κάποια από τα πέντε παιδιά του αργεντινού ποδοσφαιριστή, τα οποία είναι γεννημένα από τρεις μητέρες) είχαν ετοιμάσει τα πάντα για την προαναφερθείσα εκδήλωση. Δεν είχαν πάρει, όμως, την άδεια της ΠΑΕ Νάπολι.

Ο Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ναπολιτάνικης ποδοσφαιρικής εταιρείας, απαγόρευσε στο σόι του Μαραντόνα τη χρήση της φανέλας της ομάδας στο σόου τους, ελλείψει  οικονομικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ετσι, «ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία», κατά την πομπώδη έκφραση της Repubblica, ξαναζεί στον εκθεσιακό χώρο φορώντας τις φανέλες της Εθνικής Αργεντινής, της Μπόκα Τζούνιορ, της Μπαρτσελόνα, ακόμα και της Σεβίλλης, όχι όμως της Νάπολι.

Οι Μαραντόνα εξοργίστηκαν: «Φέραμε την εκδήλωση εδώ, αλλά προσπάθησαν να μας μποϊκοτάρουν». Η αντίθεση μεταξύ των δύο πλευρών είναι σαφής και ασυμβίβαστη, παρατήρησε το ρωμαϊκό μέσο, και  εναπόκειται στο δικαστήριο να διαπιστώσει ποιος έχει άδικο και ποιος έχει δίκιο.

Μάλιστα, ταυτόχρονα με την εκδήλωση των Μαραντόνα, ο Ντε Λαουρέντις παρουσίασε το δικό του σόου για τον αείμνηστο παίκτη, ένα τουρνουά μίνι ποδοσφαίρου (με πενταμελείς ομάδες) σε παραλία της Νάπολης.

Το ρωμαϊκό μέσο σχολίασε ότι όσο ζούσε ο Μαραντόνα ήταν «ο επαναστάτης βασιλιάς του ποδοσφαίρου», απαιτούσε δύσκολους χειρισμούς από τους μπίζνεσμαν, ήταν όμως πολύ αγαπητός από τον ποδοσφαιρικό λαό, όπου και αν αγωνίστηκε.

«Σε 60 χρόνια ζωής δεν είχε επιτρέψει σε κανέναν να ποδοπατήσει την εικόνα του, πόσο μάλλον να τη χρησιμοποιήσει για εμπορικούς λόγους. Ομως τώρα έχουμε συγγενείς εναντίον ΠΑΕ, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, βιβλία, αγάλματα, συνέδρια, κ.λπ.

»Η συνεχιζόμενη δικαστική μάχη για την κληρονομιά του Μαραντόνα δεν ήταν αρκετή, αφού και ο θάνατός του ερευνάται δικαστικώς στο Μπουένος Αϊρες λόγω του σκότους που περιβάλλει τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

»Ο πρώην μάνατζέρ του ισχυρίζεται ότι έχει κάποιο συμβόλαιο. Οι κληρονόμοι τον κατηγορούν. Και σε αυτήν την περίπτωση το δικαστήριο θα καθορίσει τα δικαιώματα όσον αφορά την κληρονομιά του Ντιέγκο» κατέληξε η Repubblica, με πνεύμα που απηχεί το γνωστικό γνωμικό με την πεσμένη δρυ…