Δεκαπέντε εμπορικές συμφωνίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν Γαλλία και Κίνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στο Παρίσι.
Μεταξύ αυτών, είναι η αγορά 300 αεροσκαφών Airbus από την Κίνα, που αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία μεταξύ της Airbus και της κρατικής κινεζικής υπηρεσίας China Aviation Supplies Holding Company περιλαμβάνει 290 αεροσκάφη τύπου A320 και 10 αεροσκάφη A350.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινεζική παραγγελία αεροσκαφών, αντίστοιχη των 300 Boeing που είχε αγοράσει η Κίνα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί το 2017 το Πεκίνο.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Κίνα συνηθίζει να στέλνει διπλωματικά μηνύματα με τέτοιου είδους συμφωνίες, αναφερόμενοι στην ένταση που επικρατεί στις σινοαμερικανικές σχέσεις και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην εταιρεία Boeing η συντριβή δύο αεροσκαφών της τους τελευταίους μήνες.
Μία ακόμα σημαντική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των Κινέζων και της γαλλικής κρατικής εταιρείας ενέργειας EDF, ύψους ενός δισ. ευρώ για τη δημιουργίας μίας φάρμας αιολικής ενέργειας έξω από τις κινεζικές ακτές.
Ακόμα, υπεγράφη συμφωνία ύψους ενός δισ. ευρώ για την συνεργασία των δύο πλευρών στην ανάπτυξη λύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Επίσης, συμφωνία αξίας 1,2 δισ. ευρώ υπέγραψαν δύο ναυπηγικές εταιρείες για την κατασκευή 10 φορτηγών πλοίων με νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης, να άρουν το εμπάργκο των γαλλικών εξαγωγών πουλερικών.
Συνάντηση κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την Τρίτη από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «να σεβασθεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επενδυτική του πολιτική για να διαιρέσει τις χώρες της Ευρώπης.
«Εχουμε διαφορές…Κανείς από εμάς δεν είναι αφελής», δήλωσε ο Μακρόν σε δήλωσή του στο πλευρό του προέδρου της Κίνας. «Ομως σεβόμαστε την Κίνα…και περιμένουμε φυσικά από τους μεγάλους εταίρους μας να σεβασθούν και εκείνοι την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως και τις αξίες της».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την έκκλησή του για αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας.
Κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στην κινεζική αγορά, όπως έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη».
Ο κινέζος πρόεδρος με την σειρά του, έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη και η Κίνα «προχωρούν μαζί», παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές βρίσκονται σε «ανταγωνισμό» και ζήτησε οι σχέσεις τους «να μην διέπονται από καχυποψία».
«Βέβαια, υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά πρόκειται για θετικό ανταγωνισμό…Προχωρούμε μαζί. Δεν πρέπει η καχυποψία να μας κάνει να κοιτούμε αδιάκοπα προς τα πίσω», είπε ο Σι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Μακρόν, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Γιούνκερ.
Με αυτήν τη συνάντηση-έκπληξη, η οποία ανακοινώθηκε στον Τύπο μόλις την περασμένη Παρασκευή, στόχος του γάλλου προέδρου είναι να προωθήσει μία κοινή προσέγγιση Ευρώπης-Κίνας.