Ο Εμπαπέ κάθε καλοκαίρι εμφανίζεται έτοιμος για την αλλαγή στην καριέρα του. Αλλά τελικά πάντα μένει στο Παρίσι | REUTERS/Sarah Meyssonnier
Επικαιρότητα

Εμπαπέ, αλ-Κελαΐφι και Πέρεθ σε παρτίδα πόκερ €200 εκατ.

Η ιστορία αρχίζει με ένα ψέμα, και συνεχίζεται με ένα μυστήριο. Ο Κιλιάν Εμπαπέ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο για τρίτο καλοκαίρι στη σειρά, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο 24χρονος γάλλος σούπερ-σταρ σκοπεύει να φύγει από την Παρί εφέτος, του χρόνου, ή αν «μπλοφάρει»
Sportscaster

Εχει περάσει ένας χρόνος -και κάτι- από τη μέρα που ο Κιλιάν Εμπαπέ πόζαρε αγκαλιά με τον πρόεδρο της Παρί Σεν-Ζερμέν, Νασέρ αλ-Κελαΐφι, στο «Παρκ ντε Πρενς», επιδεικνύοντας μια φανέλα της γαλλικής ομάδας που στο πίσω της μέρος έγραφε το όνομα του 24χρονου σούπερ-σταρ και, ακριβώς από κάτω, «2025». Η ανακοίνωση του club ανέφερε ότι ο γάλλος επιθετικός είχε υπογράψει τριετή επέκταση της συνεργασίας τους, έως τις 30 Ιουνίου 2025, αλλά ήταν ψέμα – αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι οπαδοί και οι χορηγοί του συλλόγου.

Η αλήθεια είναι πως η συμφωνία έχει ορίζοντα διετίας, μέχρι το τέλος της σεζόν 2023-2024. Εάν ο Εμπαπέ επιθυμεί να παραμείνει στο Παρίσι και το 2024-2025, θα πρέπει να το δηλώσει εγγράφως έως τις 31 του προσεχούς Ιουλίου. Φαίνεται, όμως, πως έχει αποφασίσει να αποχωρήσει. Οπως αποκάλυψε η Equipe το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, έχει, ήδη, ενημερώσει τη διοίκηση της Παρί ότι δεν προτίθεται να ενεργοποιήσει αυτή την option.

Το έκανε με επιστολή του προς τον πρόεδρο αλ-Κελαΐφι, η οποία, σύμφωνα με τους Times, εστάλη το Σάββατο 10 Ιουνίου. Αυτή είναι η ημερομηνία της σφραγίδας του ταχυδρομείου πάνω στον φάκελο. Περίεργο. Γιατί, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι έχει δει αντίγραφό της, η επιστολή, που είναι γραμμένη σε νομική γλώσσα και υπογράφεται από τον ίδιο τον παίκτη, φέρει άλλη, προγενέστερη ημερομηνία: 15 Ιουλίου 2022. Που σημαίνει ότι συντάχθηκε (σχεδόν) δυο μήνες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του Εμπαπέ, στις 21 Μαΐου πέρυσι.

Το πιο λογικό συμπέρασμα είναι ότι ο παίκτης και οι εκπρόσωποί του μεθόδευαν τις σημερινές εξελίξεις εδώ και πολύ καιρό, με σκοπό να πιέσουν την Παρί να τον παραχωρήσει «εδώ και τώρα». Αν δεν το κάνει, του χρόνου θα τον χάσει, ως ελεύθερο, χωρίς να βάλει στο ταμείο της ούτε ένα ευρώ. Ενώ, αν τον πουλήσει αυτό το καλοκαίρι, θα εισπράξει ένα τεράστιο ποσό. Η Equipe και τα ισπανικά media έχουν πληροφορίες ότι η Ρεάλ Μαδρίτης προτίθεται να δαπανήσει έως και 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κενό που άφησε πίσω του ο Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία.

Από νομικής πλευράς, αυτή η επιστολή ήταν εντελώς περιττή. Η πλευρά του παίκτη δεν είχε καμία υποχρέωση να ενημερώσει την Παρί για τις προθέσεις της. Για να μείνει ο Εμπαπέ ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι, αρκούσε να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την ενεργοποίηση της option, δηλαδή η 31η Ιουλίου. Μοιάζει περισσότερο με τελεσίγραφο: ή με πουλάτε τώρα (στη Ρεάλ ή όπου αλλού), ή φεύγω του χρόνου χωρίς αντάλλαγμα – δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη. Ακόμη και για την Qatar Sports Investment (QSI), την πάμπλουτη ιδιοκτήτρια της Παρί, τα 200 εκατ. ευρώ είναι ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Ο Εμπαπέ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο για τρίτο καλοκαίρι στη σειρά. Το 2021 η Ρεάλ είχε προσφέρει 160 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει -έπειτα ανέβασε κι άλλο το ποσό-, όμως η Παρί αρνήθηκε να τον παραχωρήσει. Ακόμη χρωστούσε στη Μονακό 36 από τα 180 εκατομμύρια που της είχε κοστίσει η αγορά του τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Πέρυσι, όλοι περίμεναν ότι ο παίκτης θα κατέληγε στη «Βασίλισσα», καθώς έχει δηλώσει φανατικός οπαδός της. Το γεγονός ότι το συμβόλαιό του με την Παρί έληγε το 2023, ευνοούσε την πραγματοποίηση αυτής της μεταγραφής. Εκείνος, όμως, αποφάσισε να παραμείνει στο Παρίσι.

Είχε πολύ καλούς λόγους για να «προδώσει» τον Φλορεντίνο Πέρεθ, που τον περίμενε στο «Μπερναμπέου». Πριν από δυο μήνες η Equipe έγραψε ότι η QSI τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή σε όλα τα σπορ, παραχωρώντας του και το 100% των εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας του. Ο αλ-Κελαΐφι του υποσχέθηκε πως θα έχει λόγο σε όλες τις αποφάσεις για την ομάδα. Επιπλέον, έβαλε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, και τον πρώην Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, να του ζητήσουν να παραμείνει στο Παρίσι μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει η γαλλική πρωτεύουσα, το 2024. Του έταξαν, επίσης, ότι το Μποντί, το προάστιο στο οποίο γεννήθηκε (11 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης), θα γινόταν το σκηνικό όλων των προωθητικών ενεργειών του συλλόγου.

Πολύ σύντομα, ο παίκτης άρχισε να απογοητεύεται. Το πρώτο του παράπονο, ενάμισι μήνα μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, ήταν οι μεταγραφές που δεν έγιναν: του Τσουαμενί (πήγε στη Ρεάλ), του Λεβαντόφσκι (πήγε στην Μπαρτσελόνα) και του Σκρίνιαρ (έμεινε στη Μίλαν). Αλλά και ότι δεν έδιωξαν τον Νεϊμάρ, όπως του είχαν υποσχεθεί. Ακολούθησαν κι άλλα. Εφτασε να γκρινιάζει στο Instagram ότι τον χρησιμοποιούν ως κεντρικό φορ, και όχι στη θέση του εξτρέμ, που προτιμά. Στέλεχος της Παρί τόνισε στο Athletic ότι οι σχέσεις του με τον σύλλογο χειροτέρευσαν ακόμη περισσότερο μετά την επιστροφή του από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, όπου έλαμψε το άστρο του και κέρδισε το «Χρυσό Παπούτσι». Ολοι καταλαβαίνουν το γιατί.

Παράλληλα, ο Εμπαπέ προσπαθεί να κερδίσει ξανά τη συμπάθεια της Ρεάλ. Απολογήθηκε στον πρόεδρο Πέρεθ για την «προδοσία» του, ενώ συχνά ποστάρει μηνύματα υπέρ των «μερένχες» σε κρίσιμους αγώνες τους. Η επικοινωνία του Πέρεθ με τη μητέρα και ατζέντη του παίκτη, Φαϊζά Λαμαρί, έχει διακοπεί, όμως αυτά διορθώνονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, αν ο Εμπαπέ βγει προς πώληση, η Ρεάλ θα κινηθεί για την απόκτησή του. Τα χρήματα δεν της λείπουν. Σύμφωνα με το Transfermarkt, το μεταγραφικό της ισοζύγιο ήταν αρνητικό για τελευταία φορά τη σεζόν 2019-2020.

Πριν από λίγες μέρες ο Πέρεθ παραδέχτηκε ότι ο Εμπαπέ είναι, ακόμη, μεταγραφικός στόχος της ομάδας του. Αλλά «όχι για εφέτος», πρόσθεσε. Μπορεί να το εννοεί. Γιατί να ξοδέψει 200 εκατομμύρια για έναν παίκτη που του χρόνου μπορεί να αποκτήσει δωρεάν; Ο μόνος λόγος είναι, να φοβάται μήπως τον προλάβει κάποια άλλη ομάδα. Οπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ή η Τσέλσι, όπως γράφουν τα βρετανικά media, αποκλείοντας τις υπόλοιπες. Μπορεί, όμως, και να μην το εννοεί. Να το λέει επειδή φοβάται, μήπως ο 24χρονος Γάλλος τον γελάσει και πάλι.

Ενα είναι βέβαιο: ο αλ-Κελαΐφι καλείται να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση. Την περασμένη Δευτέρα αναζητούσε εναγωνίως στο τηλέφωνο τη μητέρα του Εμπαπέ. Προσπαθεί να καταλάβει αν ο γιος της θέλει στ’ αλήθεια να φύγει από το Παρίσι, ή αν «μπλοφάρει», για να κερδίσει υψηλότερες αποδοχές και περισσότερα προνόμια.