Διασώστες στο σημείο του δυστυχήματος το βράδυ της Τρίτης | REUTERS/Claudia Greco
Επικαιρότητα

Δυστύχημα στη Βενετία: «Ουκρανοί πρόσφυγες» ίσως βρίσκονται ανάμεσα στους 21 νεκρούς του λεωφορείου

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τα ουκρανικά διαβατήρια που βρέθηκαν στα συντρίμμια του οχήματος μετά την πτώση του από οδογέφυρα, ενδέχεται να ανήκουν σε πολίτες της Ουκρανίας που είχαν φύγει από τη χώρα τους λόγω του πολέμου και διέμεναν προσωρινά σε κάμπινγκ της Μαργκέρα
Protagon Team

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ξένοι τουρίστες, και άλλοι 15 τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο έπεσε από γέφυρα στο Μέστρε, στη Βενετία, και έπιασε φωτιά.

Δύο από τα θύματα είναι ανήλικα παιδιά, το ένα μάλιστα νεογέννητο.

Από τους 15 επιβάτες που τραυματίσθηκαν, οι νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τραυματίσθηκαν σοβαρά δυο αδέλφια που είχαν φτάσει στο Μέστρε από τη Γερμανία με τους γονείς τους, καθώς και ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο συγκοινωνιών του Δήμου Βενετίας, Ρενάτο Μποράζο, στο λεωφορείο επέβαιναν ουκρανοί πολίτες, ενδεχομένως πρόσφυγες, που διέμεναν προσωρινά σε κάμπινγκ της Μαργκέρα, έξω από την Βενετία.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται επίσης τουρίστες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κροατία.

Ο οδηγός ήταν ένας 40χρονος Ιταλός με επτά χρόνια επαγγελματικής πείρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, η απόσταση που χώριζε την οδογέφυρα από τη σιδηροτροχιά όπου έπεσε το λεωφορείο, ήταν περίπου 30 μέτρα.

Πρόκειται για το σοβαρότερο τροχαίο δυστύχημα στην ιστορία της Βενετίας.

Στην περιφέρεια της Βενετίας κηρύχθηκε τριήμερο πένθος και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ είναι πιθανό να κηρυχθεί και εθνικό πένθος από την κυβέρνηση της Ρώμης.

«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας αυτής. Πρώτα απ’ όλα όμως είμαστε στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων», δήλωσε ο οταλός υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Il Gazzettino, το λεωφορείο που μετέφερε τουρίστες σε κάμπινγκ κοντά στη Βενετία, φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από την πτώση του από οδογέφυρα, στην περιοχή του Μέστρε.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, ο οδηγός δεν φαίνεται να προσπάθησε να πατήσει φρένο, όσο το λεωφορείο βρισκόταν πάνω στην οδογέφυρα.

Το υπεραστικό λεωφορείο, το οποίο ήταν υβριδικό -είχε κινητήρες φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικούς- τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες. Πολλοί επιβάτες βρέθηκαν απανθρακωμένοι από τους πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος, μαζί με πάνω από 40 ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από την εισαγγελική έρευνα που άρχισε το πρωί, το τραγικό δυστύχημα μπορεί να οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: ή να αισθάνθηκε άσχημα ο οδηγός και να έχασε τον έλεγχο του οχήματος ή να του έκλεισε τον δρόμο προπορευόμενο όχημα, προκαλώντας την πτώση.

Το κιγκλίδωμα της οδογέφυρας είναι υπερβολικά χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά σε ύψος το 1,5 μέτρο.