Ο,τι απέμεινε από τα δύο οχήματα μετά τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση | Τwitter/@TheLibyaUpdate
Επικαιρότητα

Δυστύχημα στη Λιβύη: Στην Ελλάδα το C-130 με τους τραυματίες, ποιοι είναι οι πέντε νεκροί

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στα στρατιωτικά νοσοκομεία 401, 251 και ΝΝΑ οι 13 τραυματίες στρατιωτικοί. Κατά πληροφορίες, δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Θα διερευνηθούν τα αίτια, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πώς εξήγησε την ελλιπή ενημέρωση από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος
Protagon Team

Την οδύνη τους για τον θάνατο των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη –τριών στρατιωτικών και δύο διερμηνέων– εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, με απόφαση του οποίου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή, επαναπατρίζονται με αεροσκάφος C-27J.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργο Σαγιάνο, που μίλησε στον ΣΚΑΙ, οι δύο πολίτες είναι τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, που εκτελούσαν χρέη διερμηνέα για την ελληνική αποστολή.

Oσον αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, πρόκειται για  δύο νοσηλεύτριες (πλωτάρχη και επισμηναγό της Διεύθυνσης Υγειονομικού) και έναν υπαξιωματικό της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου.

Από τους έξι επιβαίνοντες στο φορτηγάκι που συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο, σκοτώθηκαν οι τρεις.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, στην περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα, δεν λειτουργούσε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους τα μέλη της αποστολής καταστράφηκαν από τη σύγκρουση, εξού και η αδυναμία επικοινωνίας και ενημέρωσης με την Αθηνα.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στην έδρα της 112 Πτέρυγας Μάχης, προσγειώθηκε το C-130Η με τους τραυματίες. Οι 13 στρατιωτικοί διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία 401, 251 και ΝΝΑ (στη φωτογραφία κάτω, τα μέλη της αποστολής).

Οσον αφορά τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο πρώτες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, με αγροτικό αυτοκίνητο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Αμέσως μετά τη σύγκρουση αμφότερα τα οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Η χώρα πενθεί και είναι είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές, τονίζει σε ανάρτησή του (δείτε τη κάτω) για το δυστύχημα στη Λιβύη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

»Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», καταλήγει η δήλωση Δένδια.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αφού αναφέρθηκε στην αδυναμία επαρκούς ενημέρωσης για το δυστύχημα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε και την κατάσταση των μελών της αποστολής (υπήρξε πλήρης αδυναμία επικοινωνίας με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, ενώ η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για τραυματίες και αγνοούμενους, για να φθάσουμε τελικά στους πέντε νεκρούς),  υπογράμμισε ότι τα αίτια που δυστυχήματος θα διερευνηθούν,

«Αυτό που μας λέει το υπουργείο Αμυνας είναι ότι αυτή ήταν η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης, δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί», εξήγησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και σε νέα ερώτηση για το  αν τηρήθηκαν κανόνες ασφάλειας κατά τη μετακίνηση της ελληνικής αποστολής, αρκέστηκε να πει ότι θα διερευνηθούν τα αίτια/

Οι  πρώτες πληροφορίες μιλούν για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα πριν γίνει η σχετική έρευνα και δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Αμυνας», θέλησε να επισημάνει ο κ. Μαρινάκης.