Η εμπλοκή με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ως γνωστόν την Κυριακή διαφώνησε με τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του φίλου του, Μιχάλη Χαιρετάκη, απείλησε ότι δεν θα είναι και αυτός υποψήφιος και έπειτα, αφού του εστάλη ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα από την Κουμουνδούρου, αναδιπλώθηκε και είπε ότι στόχος είναι να ηττηθεί η ΝΔ κλπ., είχε τρία πολιτικά αποτελέσματα:
Το πρώτο, προφανές: απέδειξε ότι ακόμα και ο περίφημος «αψύς Σφακιανός», που τόσο καιρό τόσοι τον ανέχονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μπει εύκολα στη θέση του αν τον απειλήσεις με πολιτική ανυπαρξία.
Το δεύτερο, είναι ότι προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα μια ευκαιρία να δείξει πυγμή και ότι δεν τελεί υπό ομηρεία. Ανάμεσα σε επικοινωνιακές βουτιές στη θάλασσα στο Σούνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δεν διστάζει να συνετίσει τον αγαπημένο του βουλευτή, μολονότι τόσα χρόνια υπό την ανοχή του, αν όχι υπό τις οδηγίες του, αυτός ο βουλευτής έχει αφεθεί να κάνει και να λέει ό,τι θέλει, σε βαθμό που πολλοί να θεωρούν ότι υπάρχει κάτι που να τους συνδέει.
Το τρίτο, είναι ότι ο κ. Πολάκης κατάφερε να ακυρώσει το επικοινωνιακό αποτύπωμα της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να περάσει το όποιο μήνυμά του –από την ισότητα ανδρών και γυναικών υποψηφίων, την παρουσία ανθρώπων που εκφράζουν την διαφορετικότητα ή την απουσία στρατιωτικών– η συζήτηση πήγε στις αναρτήσεις και στις απειλές του βουλευτή Χανίων. Υπό αυτό το πρίσμα ο ρόλος του κ. Πολάκη ήταν επιβλαβής για τον ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε δυσφορία μεταξύ των κομματικών στελεχών.
Χαρακτηριστική της ενόχλησης που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδραση του κ. Πολάκη ήταν η τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτή και τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΑ, σημείωσε: «Θεωρώ ότι δεν ήταν θέμα δημόσιας τοποθέτησης. Θα λυνόταν έτσι κι αλλιώς στα όργανα μας, αυτή είναι η δουλειά μας, εκεί συμμετέχουμε, αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η δημοκρατική υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ίδιος εξήγησε πως η ανάρτηση του κ. Πολάκη έγινε την Κυριακή κεντρικό θέμα, ενώ δεν έπρεπε να έχει γίνει. «Δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ευκαιρία για να το εκμεταλλευτεί το σύστημα Μητσοτάκη, δηλαδή, δεν φτάνει τώρα που έχει φτωχοποιήσει όλη την κοινωνία και έχει καταρρακώσει τις δημοκρατικές λειτουργίες, ε, δεν θα έπρεπε να τους δοθεί αυτή η ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
«Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλους στον δημόσιο λόγο», σχολίασε από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, αναφερόμενος στο πώς ο κ. Πολάκης επέλεξε να δώσει υπερβολική δημοσιότητα σε ένα ζήτημα εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
To γεγονός, άλλωστε, ότι χρειάστηκε την Κυριακή να υπάρξει τηλεφώνημα της «ηγεσίας» προς τον κ. Πολάκη για να αναδιπλωθεί (αυτό έγραψε tovima.gr) και να θεωρηθεί έπειτα το θέμα «λήξαν», σημαίνει ότι ο πρώην αν. υπουργός Υγείας παραμένει ένας βουλευτής «ειδικού χειρισμού» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηδη δε, σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης, διατυπώνονται προβληματισμοί για το πόσο «προσθέτει» ο κ. Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ –ως εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των οπαδών του κόμματος– και πόσο «αφαιρεί», όντας αποτρεπτικός παράγων για μια μάζα μετριοπαθών ψηφοφόρων που θεωρούνται κρίσιμοι για το εκλογικό αποτέλεσμα.