Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τον εντοπισμό δύο νεκρών από φωτιά | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Επικαιρότητα

Ο πύρινος εφιάλτης της Μόριας

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το απόγευμα της Κυριακής έγιναν αφορμή για εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές σε οικίσκους στο κέντρο υποδοχής
Protagon Team

Μία γυναίκα και ένα παιδί που κάηκαν ζωντανοί είναι ο τραγικός απολογισμός όσων συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα από ιδιώτη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ενώ το παιδί το έβγαλαν -και το περιέφεραν- μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη συνέχεια υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δυο φωτιές, μία σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη ζώνη 4, όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Η φωτιά στα κτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ. Ωστόσο η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε μετ’ εμποδίων καθώς οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ, όπου κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περί τις 19:30 το βράδυ και ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.

(Facebook)

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι τεταμένη η ατμόσφαιρα», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης. Οπως περιέγραψε, οι μετανάστες «επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Εκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο (κοντέινερ) και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν επτά οικίσκοι και κάηκαν και επτά στρέμματα ελαιώνα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή. Κινδυνεύουμε όλοι. Είμαστε έξω από την πύλη και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε ώστε να υπάρξει ύφεση των γεγονότων και να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις των μεταναστών».

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος», ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης επισήμανε ότι «είναι τέτοια τα πλήθη που έρχονται ώστε αν δεν σταματήσει η ροή από τα τουρκικά παράλια το πρόβλημα θα συνεχίζεται».

Για τη Μόρια είπε ότι «εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη». Σχετικά με τη φωτιά και τα επεισόδια είπε ότι «άλλοι μιλούν για κάποια Αφγανή που προσπαθούσε να μαγειρέψει και κάηκε και άλλοι μιλούν για βραχυκύκλωμα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι συνολικά 25 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες απέτρεψαν την περασμένη Κυριακή να φτάσουν στη Λέσβο οι ελληνικές Αρχές.