H Repubblica παρεχώρησε μισή σελίδα από την έντυπη έκδοσή της (η άλλη μισή φιλοξενούσε διαφήμιση δικού της προϊόντος) και, βέβαια, χώρο στο ιστολόγιό της σε δύο γυναίκες που τυγχάνουν «σύζυγοι» και έχουν και κόρη, ένα μικρό κορίτσι. Η μία εξ αυτών είναι συντάκτρια της Repubblica και η άλλη είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου.
Αυτές οι δύο κυρίες συνυπέγραψαν κείμενο που πανηγυρίζει την έκδοση ιταλικού διαβατηρίου το οποίο τις εμφανίζει σαν μητέρες της μικρής. «Η κόρη μας έχει δύο μητέρες, και τώρα αυτό είναι γραμμένο και στο διαβατήριο» είναι ο διθυραμβικός τίτλος του κειμένου τους. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Ιταλία απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζεύγη.
Στην πραγματικότητα η εφημερίδα και το ζεύγος πανηγυρίζουν δικαστική απόφαση που ακυρώνει ένα διάταγμα του 2019, του Ματέο Σαλβίνι, το οποίο αφορά την αναγραφή των ονομάτων του πατέρα και της μητέρας στα ηλεκτρονικά δελτία ταυτότητας. Το δικαστήριο ενέκρινε τη διατύπωση «γονείς», αντί «του παραλόγου ‘‘πατέρας’’ και ‘‘μητέρα’’, που επέβαλε ο Σαλβίνι» έγραψε το ζεύγος.
Οι δύο «μητέρες» του αυτού παιδιού ενεπλάκησαν με την ιταλική γραφειοκρατία και τελικά κατάφεραν να τακτοποιήσουν το θέμα του διαβατηρίου κατά πώς ήθελαν αυτές. Υποστηρίζουν ότι η έκδοσή του σημαίνει πως αναγνωρίζονται νομικά σαν γονείς του κοριτσιού. Πάντως, με το ζήτημα του διαβατηρίου ουδέποτε υπήρξαν προβλήματα, καθώς το διάταγμα Σαλβίνι αφορούσε μόνο τις ηλεκτρονικές ταυτότητες.
Προφανώς το ζήτημα για τις δύο κυρίες είναι ένα: να επιτραπεί στην Ιταλία η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζεύγη, όσο και αν η κοινωνία είναι συντηρητική και δεν συμφωνεί με την επιδίωξη αυτή. «Θα συνεχίσουμε να λέμε την ιστορία μας και με ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο» κατέληξαν στο γραπτό τους οι δύο γυναίκες.
«Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε όλες εκείνες τις οικογένειες που αγωνίζονται στα δικαστήρια και με τη γραφειοκρατία για την αναγνώριση των οφειλόμενων αλλά μη παραχωρημένων δικαιωμάτων σε μία χώρα που προσπαθεί να σταματήσει τον άνεμο με τα δάχτυλά της».