Από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Ντουμπάι | REUTERS/Amr Alfiky
Θέματα

Δυναμικό παρών της Ελλάδας στην COP28

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει μία ηχηρή παρουσία στη φετινή COP28, η οποία συνάδει με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του Πρωθυπουργού να μην είναι απλά θεατής των παγκόσμιων εξελίξεων αλλά να έχει ενεργό ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα», τονίζει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης
Protagon Team

Ανοιξε την Πέμπτη στο Ντουμπάι η αυλαία της 8ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), όπου προβλέπεται σκληρή μάχη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο προεδρεύων της COP28, σουλτάνος αλ Τζαμπέρ, διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ADNOC, άνοιξε τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν κοινό έδαφος σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Δυναμικό παρών στην COP28 δίνει και η χώρα μας, όπως υπογράμμιζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης

«Με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα προωθούμε και υποστηρίζουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, δίνουμε ένα δυναμικό παρών στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, την COP28 (Conference of the Parties), που πραγματοποιείται φέτος στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ανοίγει τις εργασίες της σήμερα», τονίζει ο κ. Φραγκογιάννης και συνεχίζει για τους στόχους της κυβέρνησης:

«Εφόσον «η αναγκαία περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία», η κυβέρνηση «με όραμα και υπευθυνότητα έχει προτάξει στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, ήδη από την πρώτη θητεία της, πολιτικές που τη στηρίζουν και την προωθούν».

«Εχοντας δεσμευτεί να επιτύχουμε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων και μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», έχει δοθεί προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με αποτέλεσμα φέτος να έχει επιτευχθεί «το ιστορικά υψηλό ποσοστό του 54% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ» και στόχος είναι «έως το 2030 το 80% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Με αυτά τα δεδομένα, τονίζει, «η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει μία ηχηρή παρουσία στη φετινή COP28, η οποία συνάδει με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του Πρωθυπουργού να μην είναι απλά θεατής των παγκόσμιων εξελίξεων αλλά να έχει ενεργό ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η χώρα μας θα δώσει το στίγμα της όσον αφορά την κρισιμότητα που αποδίδει στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη διαχείριση σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με ένα καλά σχεδιασμένο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο ελληνικό περίπτερο της Διάσκεψης, το οποίο επιμελήθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλων των συναρμόδιων υπουργείων και με την πολύτιμη στήριξη της Enterprise Greece», καταληγει ο κ. Φραγκογιάννης.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα αποτελεί το ετήσιο φόρουμ όπου σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συζητά -στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- διαπραγματεύεται, χαράσσει πολιτικές, λαμβάνει αποφάσεις και προσδιορίζει μέτρα για το κλίμα. Στη Διάσκεψη -η οποία φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο- συμμετέχουν αρχηγοί κρατών-μελών του ΟΗΕ που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC 1992), το Πρωτόκολλο του Κιότο (1997) και τη Συμφωνία του Παρισιού (2015), καθώς επίσης σημαντικοί εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, ειδικοί επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στους τρόπους επίτευξης των τριών κύριων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού: α) Τη συγκράτηση της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως σε επίπεδα χαμηλότερα των 2°C και ιδανικά στον 1,5°C, β) την προσαρμογή και ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή με υιοθέτηση τολμηρών μέτρων και με αξιοποίηση των τελευταίων εξελίξεων σε τεχνολογία και καινοτομία και γ) την ευθυγράμμιση των ροών χρηματοδότησης με στόχο τις χαμηλότερες δυνατές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

«Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, η Ελλάδα είναι παρούσα στις σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, με ιδέες και με προτάσεις. Ειδικά η φετινή COP28 στο Ντουμπάι έχει επιπρόσθετη αξία και γεωγραφικά, καθώς η χώρα μας αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», αναφέρει στην κατακλειδα του άρθρου τουο υφυπουργός Εξωτερικών.