Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ιστορική στιγμή. Μπορεί να χρειάστηκαν μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μετράει και είναι απλό, όπως γράφει η Telegraph.
Το ΝΑΤΟ έχει λάβει μία τεράστια στρατιωτική ώθηση και, την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει χάσει την δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλα τμήματα της Αρκτικής και της Βαλτικής.
Ο στρατός της Σουηδίας έχει έναν και μόνο στόχο: να αντιμετωπίσει με επιτυχία μία ρωσική επίθεση.
Ως εκ τούτου, παρά τα περισσότερα από 200 χρόνια ουδετερότητας μετά την τραυματική απώλεια εδαφών κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, η Σουηδία είναι μια σύγχρονη στρατιωτική δύναμη.
Από το 2020, η Στοκχόλμη προσπάθησε να αυξήσει τόσο το μέγεθος του στρατού της όσο και τον προϋπολογισμό της.
Πέρυσι η Σουηδία δαπάνησε το 1,3% του ΑΕΠ για την άμυνα της και στοχεύει στην επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ που είναι το 2%, το αργότερο μέχρι το 2026.
Σε αντίθεση με τη Βρετανία ή τη Γαλλία, η Σουηδία δεν στέλνει στρατό αλλού ούτε έχει πυρηνικό οπλοστάσιο για να ξοδεύει εκεί τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Ετσι, είναι ελεύθερη να ξοδέψει για τον εκσυγχρονισμό των συμβατικών της δυνάμεων, σημείωσε η Telegraph.
Ως εκ τούτου, οι δυνάμεις της Σουηδίας αναμένεται να αυξηθούν κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2030, για να συμπεριλάβουν 90.000 άνδρες και γυναίκες, προσωπικό πλήρους απασχόλησης, ενώ 8.000 εκπαιδεύονται κάθε χρόνο για να συμπληρώσουν τις εφεδρικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, στην ξηρά, η πρόσφατα εκσυγχρονισμένη δομή θα αποτελείται από τρεις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, με αναβαθμισμένα κύρια άρματα μάχης Leopard 2 και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού CV90, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλούς εταίρους του ΝΑΤΟ, κάνοντας ευκολότερη τη συνεργασία.
Επιπλέον, και με γνώμονα τα διδάγματα που έχουν αντληθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο αριθμός των ταξιαρχιών πυροβολικού θα τριπλασιαστεί, σύμφωνα με την Telegraph.
Ακόμα, η άμυνα του στρατηγικού νησιού Γκότλαντ, που βρίσκεται στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας, θα ενισχυθεί με ένα μηχανοκίνητο τάγμα, ενώ θα προστεθούν υποστηρικτικές μονάδες που θα παρέχουν βοήθεια σε οποιονδήποτε μελλοντικό σχηματισμό του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, είναι η ικανότητα της Σουηδίας να αξιοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία που προσθέτει βάρος και αξιοπιστία στη στρατιωτική της ικανότητα, ιδιαίτερα στα βασικά στοιχεία της ταχύτητας, της επιτήρησης και της μυστικότητας.
Η Σουηδία θα συμπληρώσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ στον αέρα και στη θάλασσα, τόσο στις περιοχές της Βαλτικής όσο και στην Αρκτική.
Τα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Gotland του σουηδικού ναυτικού αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως μερικά από τα καλύτερα στον κόσμο και είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμα-ακόμη και από την αμερικανική τεχνολογία.
Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα το 2005, όταν το «HMS Gotland» «νίκησε» το «USS Ronald Reagan» κατά τη διάρκεια πολεμικών ασκήσεων.
Η προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία της Σουηδίας δεν σταματά στα υποβρύχια παγκόσμιας κλάσης.
Η πολεμική αεροπορία είναι εξοπλισμένη με το κατασκευασμένο από την Saab Gripen JAS 39e, ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος που έχει μεγάλες ικανότητες σε υπερηχητικές ταχύτητες.
Το Gripen είναι επίσης εξοπλισμένο με παγκοσμίως κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα συστοιχιών και σύντομα θα εξοπλιστεί με μία από τις πιο προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου στον κόσμο.
Τα Gripen είναι σε θέση να επιχειρούν από αυτοκινητόδρομους, καθώς στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχαν δημιουργηθεί μυστικοί διάδρομοι απογείωσης στο οδικό δίκτυο.
Αλλά ίσως το μεγαλύτερο όφελος που φέρνει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ είναι η ίδια η Σουηδία. Γεωγραφικά, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σημαντική στρατηγική θέση τόσο για τη Ρωσία όσο και για τη Βόρεια Ευρώπη, και απλώνεται σε τεράστιες εκτάσεις της βόρειας και δυτικής Βαλτικής Θάλασσας.
Ρωσικά υποβρύχια και πλοία που φεύγουν από την Αγία Πετρούπολη και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, πρέπει να περάσουν από σουηδικά ύδατα ή ύδατα ελεγχόμενα από τη Σουηδία.
Με τα σχεδόν μη ανιχνεύσιμα υποβρύχια της κλάσης Gotland, η Στοκχόλμη μπορεί να ελέγχει αυτά τα ύδατα και να αρνείται αποτελεσματικά τη χρήση τους στο ρωσικό ναυτικό.
Ομοίως, η Σουηδία είναι και μια σημαντική δύναμη στην Αρκτική. Πλέον, όλα τα κράτη στην Αρκτική, εκτός της Ρωσίας, ανήκουν στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την ασφάλεια της Βαλτικής και της Αρκτικής, και παράλληλα, απομονώνοντας τον Πούτιν και το Κρεμλίνο.