Σταύρος Θεοδωράκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου συνέδραμαν μέσω του Ποταμιού και της Πλεύσης Ελευθερίας στον αγώνα κατά του κορονοϊού | SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Δωρεές στο ΕΣΥ από Πλεύση Ελευθερίας, Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, με προπομπό μάλιστα την πρώην Πρόεδρο της Βουλής, προέβησαν σε χρηματική και υλικοτεχνική ενίσχυση των νοσοκομείων λόγω της πανδημίας
Protagon Team

Την αρχή έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που μέσω της Πλεύσης Ελευθερίας προσέφερε τρεις ΜΕΘ. Ακολούθησε το Ποτάμι, που έχει αναστείλει τη δράση του, αλλά έχει κάποιο αποθεματικό από την κρατική επιχορήγηση, την οποία έδωσε στο ΕΣΥ. Και κάπως έτσι, μπροστά και στον κίνδυνο να φανεί ότι αδιαφορεί, ήρθε και η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει στην προσπάθεια των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κορονοϊού.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει τρεις κλίνες ΜΕΘ και άλλον εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Η Πλεύση Ελευθερίας παραχώρησε επίσης την πλήρη κρατική χρηματοδότηση τριών μηνών στην μάχη κατά της Covid 19.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, υλοποιήθηκε το πρώτο τμήμα της δωρεάς, με την παράδοση μίας κλίνης ΜΕΘ/ΜΑΦ και δύο επωαστικών κλιβάνων, στο νοσοκομείο, ενώ η δωρεά θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, με την παράδοση δύο ακόμη κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ, που έχουν ήδη εξασφαλισθεί.

Μέρος του υπόλοιπου ποσού θα διατεθεί για την αγορά φαρμάκων για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

«Θεωρούμε τη συμβολή μας αυτονόητο κοινωνικό καθήκον, συστράτευσης και αλληλεγγύης, και ευχαριστούμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, με πρώτους τους ιατρούς, νοσηλευτές και νοσοκομειακό προσωπικό της χώρας, για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν για όλους μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πλεύση Ελευθερίας.

Ακολούθησε η ανακοίνωση από το Ποτάμι της χρηματικής δωρεάς ύψους 200.000 ευρώ για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το ποσό προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση του κόμματος και θα διατεθεί για τον εξοπλισμό και την πλήρη ανάπτυξη δύο κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη για τη σημαντική συμβολή τους στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε στη χώρα.

Τέλος, σε δωρεά προχώρησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Επειτα από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ -με τη συμμετοχή της γραμματέως της ΚΟ του κόμματος, Ολγας Γεροβασίλης και την βουλευτή Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου- στην οποία και ενημερώθηκε για την κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν εντοπιστεί εκτεταμένα κρούσματα κορονοϊού, αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη δωρεά ενός κλίβανου αποστείρωσης ατμού 400lt και ενός φορητού ακτινολογικού μηχανήματος

Όπως έγινε γνωστό από την Κουνουνδούρου, θα ακολουθήσουν και άλλες στοχευμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση νοσοκομείων και την κάλυψη ελλείψεων.

Μητσοτάκης: Το 50% του μισθού σας στη μάχη εναντίον του κορονοϊού

Θυμίζουμε πως πριν ακριβώς δυο εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε μία συμβολική πρωτοβουλία μέσω του facebook.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους βουλευτές της Ν.Δ όπως και τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης.

Σε μία συμβολική πρωτοβουλία, λοιπόν, καλώ όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. όπως και τους υπουργούς και υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του Κορονοϊού. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid-19.

Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα».

Το ποσό θα καταβάλλεται απο τους ίδιους τους βουλευτές σε ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ).

Πρόκειται για οργανισμό που εποπτεύεται απο το υπουργείο Υγείας και τα χρήματα θα διατεθούν για αφορά υγειονομικού υλικού αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ωστόσο, λίγο μετά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, η Λιάνα Κανέλλη αρνήθηκε να δώσει το μισό του μισθού της για τον κορονοϊό και απάντησε σε όσους την επέκριναν για την κίνησή της.

Η βουλευτής του ΚΚΕ διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να δώσει μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης της για το σκοπό αυτό εξηγώντας την πράξη της:

«Πρέπει να σταματήσει αυτό το αστειάκι να γίνονται οι βουλευτές χορηγοί των ψηφοφόρων», τόνισε, «οι βουλευτές δεν θα βοηθήσουν με την τσεπούλα τους για ένα δίμηνο για να αποκτούν άλλοθι να ψηφίζουν την πολιτική που επιφέρει στον κόσμο την λιτότητα».

Αντίθετα, όπως τόνισε, οι βουλευτές ψηφίζονται για τις αποφάσεις που παίρνουν. «Κι όταν οι αποφάσεις από το 2010 και μετά έχουν μειώσει τόσες φορές τους μισθούς…», πρόσθεσε.

Στο σχόλιο δημοσιογράφου να «βάλει πλάτη», η ίδια απάντησε:

«Τι λες μωρέ που θα βάλω εγώ πλάτη σε αυτόν που ήταν απέναντί μου; Θα βάλω πλάτη μόνο σε όσα μέτρα έχουν έστω και ένα σπέρμα στήριξης λαϊκών συμφερόντων. Θα βάλω πλάτη σε αυτούς που πίστεψαν ότι ο λαός μπορεί να ζήσει με 400 ευρώ; Σε αυτούς που έκοψαν τις συντάξεις;»