Παρά το υψηλό κόστος της εκστρατείας, οι Αρχές θέλουν να προστατεύσουν τους κατοίκους από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου | Shutterstock
Επικαιρότητα

Δωρεάν το αντηλιακό για τους Ολλανδούς αυτό το καλοκαίρι

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τα επίπεδα-ρεκόρ του καρκίνου του δέρματος η Πολιτεία θα τοποθετήσει αυτόματα μηχανήματα αντηλιακού σε σχολεία, πάρκα, αθλητικούς χώρους και χώρους διεξαγωγής φεστιβάλ σε όλη τη χώρα
Protagon Team

Οι κάτοικοι της Ολλανδίας πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν αντηλιακή προστασία αυτό το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα επίπεδα ρεκόρ καρκίνου του δέρματος στη χώρα.

Αυτόματοι διανομείς αντηλιακών θα βρίσκονται εγκατεστημένοι, καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους, σε σχολεία και πανεπιστήμια, σε χώρους φεστιβάλ, σε αθλητικούς χώρους, σε πάρκα, καθώς και σε άλλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Guardian, στόχος των Αρχών είναι η καθολική πρόσβαση των πολιτών στην αντηλιακή προστασία, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το κόστος.

Με τη συγκεκριμένη εκστρατεία Δημόσιας Υγείας, που θεωρείται ότι είναι παρόμοια σε κλίμακα μόνο με την εκστρατεία «slip, slop, slap» (σλόγκαν που μπορεί να αποδοθεί ως «βάλε» μπλούζα, «βάλε» αντηλιακό, «βάλε» καπέλο) της Αυστραλίας, η οποία ενθαρρύνει τους πολίτες να λάβουν μέτρα αντηλιακής προστασίας, και από την οποία εν μέρει εμπνεύστηκαν οι Ολλανδοί, οι Αρχές ελπίζουν ότι θα μετατρέψουν την εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας σε μια αδιαμφισβήτητη συνήθεια.

Η εκστρατεία παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο σε φεστιβάλ στην πόλη Μπρέντα, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS.

Το νοσοκομείο Venlo-Venray, κοντά στα γερμανικά σύνορα, φέρεται να συνεργάζεται με τους δημόσιους παρόχους υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την παροχή αντηλιακής κρέμας σε 120 δημοτικά σχολεία σε διάφορους δήμους.

Εκπρόσωπος της κλινικής δήλωσε ότι ένας από τους δερματολόγους της είχε την ιδέα να μετατρέψει τα αυτόματα μηχανήματα που είχαν τοποθετηθεί σε δεκάδες χώρους για την απολύμανση των χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε δοχεία με αντηλιακή κρέμα, μετέδωσε το NOS.

Οι ιατρικές Αρχές έχουν αναφέρει αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος τα τελευταία χρόνια. Το αντηλιακό έχει αποδειχθεί πως αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης για τη νόσο, και τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να το εφαρμόζουν από μικρή ηλικία ώστε να τους γίνει συνήθεια, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος στο παραθαλάσσιο θέρετρο Katwijk της Βόρειας Θάλασσας, Jacco Knape.

«Κοστίζει χρήματα, μερικές χιλιάδες ευρώ, αλλά πιστεύουμε ότι η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών μας είναι πολύ σημαντική. Βλέπουμε ανθρώπους να απολαμβάνουν τον ήλιο απροστάτευτοι. Στο Katwijk αυτό συμβαίνει περισσότερο από τον μέσο όρο, και δεν είναι καλό» προσέθεσε.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στη γειτονική Γερμανία ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του δέρματος αυξήθηκε κατά 55% το 2021 σε σύγκριση με το 2001, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μείωση περιστατικών καρκίνου του δέρματος μπορεί να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.