Ο ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν «τρομερή απειλή» από την Κίνα, από το Ιράν και από τη Βόρεια Κορέα εάν η Ουκρανία πιεστεί να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με όρους που ευνοούν τη Ρωσία.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Ρούτε είπε ότι η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των αντιπάλων των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την Αμερική. Ο ίδιος ζήτησε από τον μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ να «επενδύσει» στο ΝΑΤΟ και η χώρα του να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.
Ο Ρούτε σημείωσε τους κινδύνους. Η Ρωσία προμηθεύει πυραυλική τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα και μετρητά στο Ιράν. Εκανε και μια νύξη για το θέμα της Ταϊβάν, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο στο μέλλον, αν δεν υπάρξει καλή συμφωνία για την Ουκρανία». Αυτό το «κάτι άλλο», βέβαια, είναι η εισβολή στην Ταϊβάν.
Ο Ρούτε είπε ότι το είχε πει στον Τραμπ αυτό, περί της συμφωνίας στο Ουκρανικό, κατά τη συνάντησή τους στη Φλόριντα στις 22 Νοεμβρίου. Το έκανε προσπαθώντας να πείσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να παραμείνει συντονισμένος με τους υπολοίπους Δυτικούς συμμάχους και να συνεχίσει την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Κοιτάξτε την πυραυλική τεχνολογία που αποστέλλεται τώρα από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί τρομερή απειλή όχι μόνο για τη Νότια Κορέα και για την Ιαπωνία, αλλά και για την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ» είπε ο Ρούτε πως ανέφερε στον Τραμπ.
«Το Ιράν παίρνει χρήματα από τη Ρωσία με αντάλλαγμα πυραύλους, αλλά και τεχνολογία drone. Και τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, αλλά και για την εξάπλωση της σύγκρουσης πέρα από την περιοχή» συνέχισε.
«Είναι γεγονός ότι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στενά και ότι ο Σι Τζινπίνγκ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τι θα προκύψει» πρόσθεσε, εννοώντας ότι αν επιτραπεί στη Ρωσία να καταλάβει μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, ο Σι θα ενθαρρυνθεί να ασκήσει βία κατά της Ταϊβάν. «Αυτά ήταν τα σημεία που έθεσα».
Ο Ρούτε ανέλαβε τα καθήκοντά του στην πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο. Ο διατελέσας και πρωθυπουργός στην Ολλανδία πολιτικός είναι υπέρμαχος της θέσης ότι οι σύμμαχοι πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα. Και δήλωσε ξανά ότι η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στον Ζελένσκι πριν από τις πιθανολογούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες είναι εκ των ων ουκ άνευ.
«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι όποτε ο Ζελένσκι αποφασίσει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, μπορεί να το πράξει από θέση ισχύος» είπε ο Ρούτε. «Αυτό για μένα είναι η βασική προτεραιότητα».