Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια στην παιδεία, τις τέχνες και τη δημόσια υγεία | Kin Cheung/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Δωρεά $1 δισ. του Μπλούμπεργκ στο Johns Hopkins – δεν θα πληρώνουν δίδακτρα οι φοιτητές Ιατρικής

Ο αμερικανός μεγιστάνας και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, θα καλύψει τα έξοδα φοίτησης και διαβίωσης των σπουδαστών
Protagon Team

Μία δωρεά ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα επιτρέψει στους περισσότερους φοιτητές της ιατρικής σχολής του να φοιτούν δωρεάν.

Επίσης, θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια για άλλους φοιτητές στις σχολές νοσηλευτικής και δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου καθώς και σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως επισήμαναν οι New York Times.

Η Bloomberg Philanthropies, η οποία επιβλέπει τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες του αμερικανού μεγιστάνα,  ανακοίνωσε ότι η δωρεά θα διασφαλίσει ότι «οι πιο ταλαντούχοι επίδοξοι γιατροί που εκπροσωπούν το ευρύτερο φάσμα κοινωνικοοικονομικών υποβάθρων θα έχουν την ευκαιρία να αποφοιτήσουν χωρίς χρέη» από το πανεπιστήμιο.

Ξεκινώντας από το φθινοπωρινό εξάμηνο, το Johns Hopkins, που εδρεύει στη Βαλτιμόρη, θα προσφέρει δωρεάν δίδακτρα για φοιτητές Ιατρικής από οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 300.000 δολάρια ετησίως, ανέφερε η Bloomberg Philanthropies.

Το πανεπιστήμιο θα πληρώσει επίσης για τα έξοδα διαβίωσης φοιτητών από οικογένειες που κερδίζουν έως και 175.000 δολάρια.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και απόφοιτος του Johns Hopkins, δήλωσε ότι το υψηλό κόστος της ιατρικής σχολής και των μεταπτυχιακών σχολών «πολύ συχνά εμποδίζει τους φοιτητές να εγγραφούν» σε μια κρίσιμη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν έλλειψη επαγγελματιών γιατρών.

«Με τη μείωση των οικονομικών φραγμών σε αυτούς τους βασικούς τομείς, μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους φοιτητές να ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία που τους αρέσει και να τους επιτρέψουμε να εξυπηρετούν περισσότερες οικογένειες και κοινότητες που τους χρειάζονται περισσότερο», είπε ο Μπλούμπεργκ.

Άλλα πανεπιστήμια έχουν κάνει το ίδιο για φοιτητές Ιατρικής τα τελευταία χρόνια. Το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Μπρονξ το έκανε με τη βοήθεια της Ρουθ Γκότεσμαν, άλλοτε καθηγήτριας εκεί, η οποία έκανε δωρεά ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων νωρίτερα φέτος.

Το 2023, ο Κένεθ Λάνγκον, ένας δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης και ιδρυτής της εταιρείας Home Depot, και η σύζυγός του, Ιλέιν, έκαναν δωρεά 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην ιατρική σχολή του N.Y.U. καθιστώντας τα δίδακτρα δωρεάν για φοιτητές Ιατρικής.

Ο Μπλούμπεργκ κάνει τακτικά δωρεές για τις τέχνες, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η Bloomberg Philanthropies έκανε δωρεά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins το 2018, για να διασφαλίσει ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές θα γίνονται δεκτοί από το πανεπιστήμιο ανεξάρτητα από το εισόδημα της οικογένειάς τους.

Ο Ρον Ντάνιελς, πρόεδρος του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι «η άρση των οικονομικών φραγμών τροφοδοτεί την αριστεία, την καινοτομία και τις ανακαλύψεις που είναι προς όφελος της κοινωνίας».

Το νέο δώρο από τον Μπλούμπεργκ, θα σημαίνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των φοιτητών Ιατρικής που φοιτούν επί του παρόντος στο Johns Hopkins ή που θα εισέλθουν σε προγράμματα στο πανεπιστήμιο σύντομα, θα δικαιούνται δωρεάν δίδακτρα ή και έξοδα διαβίωσης. Όσοι το δικαιούνται, θα λάβουν σύντομα ενημερωμένα πακέτα οικονομικής βοήθειας.