Οι νεοϋορκέζοι αστυφύλακες θα οδηγήσουν τα drones εκεί όπου τα μπιφτέκια θα… κακοψηθούν | Gardiner Anderson for NY Daily News via Getty Images
Επικαιρότητα

Drones θα επιβλέπουν τα μπάρμπεκιου της Νέας Υόρκης

Καινοτομίες της νεοϋορκέζικης αστυνομίας συναντούν αντιδράσεις. Θα εφαρμοστούν όμως αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να επιβλέψουν το… ψήσιμο μπιφτεκιών στο πλαίσιο της Labor Day (Ημέρας της Εργασίας)
Protagon Team

Αν ήταν εκπαιδευμένα γεράκια, ακόμα και κοράκια, θα υπήρχε το ενδεχόμενο της «μεγάλης βουτιάς» από τον ουρανό στις ψηστιέρες. Τα φυσικά, τα βεριτάμπλ και καθώς πρέπει όρνια δεν θα άντεχαν να μην κλέψουν κάποιον μεζέ από τον μοναχοφάη άνθρωπο (τα πιο μερακλίδικα μπορεί να του άρπαζαν και καμιά εξάδα τενεκεδάκια με δροσερή μπίρα).

Ομως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει: τα drones που αυτό το Σαββατοκύριακο θα επιβλέπουν αν τα νεοϋορκέζικα μπιφτέκια καλοψήνονται σε αυλές, μπαλκόνια και πάρκα δεν έχουν στομάχια, έχουν καλώδια και τσιπ. Κάτι είναι και αυτό. Οικονομικό κιόλας. Ασε που θα είναι πειθαρχημένα και ουδόλως «βρώμικα», αφού θα ανήκουν στην αστυνομία…

Η είδηση αφορά την οργουελιανής έμπνευσης απόφαση της αστυνομίας του «Μεγάλου Μήλου» να παρακολουθήσει από αέρος τα διάφορα υπαίθρια πάρτι που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο, το οποίο παραδοσιακά σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και της θεωρητικής ανεμελιάς και φέρει τον πομπώδη χαρακτηρισμό Σαββατοκύριακο της Ημέρας Εργασίας (Labor Day Weekend).

Το εκπονηθέν σχέδιο είναι απλό: θα σταλούν drones αντί για περιπολικά, ώστε να ελέγξουν τυχόν περιπτώσεις φασαρίας, παραπόνων, καβγάδων κ.λπ., λόγω της γενικής κραιπάλης. Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα μέτρα ασφαλείας που αφορούν την παρέλαση του «Φεστιβάλ Καραϊβικής», που θα γίνει αυτό το Σάββατο στο Μπρούκλιν. Τα drones, εξυπακούεται, θα εργαστούν και εκεί, πάνω από τα κεφάλια των ράσταμαν.

Αλλά σε αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Στη Νέα Υόρκη ισχύει νόμος του 2020 που απαιτεί από την αστυνομία να ενημερώνει και να εξηγεί τις παρακολουθήσεις που εφαρμόζει. Ωστόσο, ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς, πρώην αρχηγός της αστυνομίας, δεν καταλαβαίνει τίποτε, αφού λατρεύει τα drones.

Υστερα από πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ δήλωσε ενθουσιασμένος με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών στην επικράτεια του εβραϊκού κράτους. Μάλιστα, είπε ότι η συγκεκριμένη παρακολούθηση με drones πρέπει να καταστεί πρότυπο για τη Νέα Υόρκη. Εφέτος στη Νέα Υόρκη τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί 124 φορές, ενώ το 2022 είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις τέσσερις.