Υστερα από 54 ημέρες αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία και αντιμέτωπη με τις κυρώσεις της Δύσης, η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση. Το παραδέχονται πλέον και επίσημα χείλη.
Ο δήμαρχος της Μόσχας προειδοποίησε ότι οι άνεργοι από τις ξένες εταιρείες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία μπορεί να υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας παραδέχτηκε ότι η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει επ’ αόριστον τον διεθνή αποκλεισμό.
Σε μια άκρως σημαντική δημόσια παρέμβαση –την πρώτη τόσο ηχηρή από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές στρατιές να εισβάλουν στην Ουκρανία–, η Ελβίρα Ναμπιούλινα, επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων.
Η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι θα πάρει χρόνο έως το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%.
«Η περίοδος κατά την οποία η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθέματα είναι ορισμένη. Και ήδη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπαίνουμε σε μια περίοδο διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων», εξήγησε.
Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν ολοένα και πιο πολύ την οικονομία», δήλωσε. «Τα βασικά προβλήματα θα συνδέονται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές και την επιμελητεία του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με τους περιορισμούς στις εξαγωγές».
Η ίδια δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν.
«Οι ρωσικές μεταποιητικές εταιρείες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους, επιμελητεία, ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενιών», είπε η κεντρική τραπεζίτης.
Οι εξαγωγείς θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις σε επίπεδο επιμελητείας και «όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο», είπε η Ναμπιούλινα.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων με στόχο την προσαρμογή της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το να καταστήσει περισσότερο ευέλικτη την πώληση ξένου συναλλάγματος που έχουν ως έσοδα οι εξαγωγικές εταιρείες, δήλωσε η ίδια, και παράλληλα την έκδοση ψηφιακού ρουβλίου, προκειμένου οι Ρώσοι να μπορούν να κάνουν συναλλαγές μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών.
Σύμφωνα με την ίδια, οι πιλοτικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχέδιο αυτό σχεδιάζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι περίπου 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους στη ρωσική πρωτεύουσα επειδή οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά.
Οι αρχές της Μόσχας είναι έτοιμες να υποστηρίξουν όσους μείνουν άνεργοι παρέχοντάς τους εκπαίδευση και προσωρινή κοινωνικά σημαντική εργασία, όπως έγραψε ο ίδιος στο blog του.