| Λιακός Γιάννης/ IntimeNews
Επικαιρότητα

Δραματική προειδοποίηση Λέκκα: Μπροστά μας ο κίνδυνος ερημοποίησης της Αττικής!

Αν συνεχιστεί η καταστροφή και δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους, θα πάμε σε κατάσταση Ντουμπάι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Η θλιβερή εικόνα της έκτασης της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική από την υπηρεσία Copernicus
Protagon Team

Στον φαύλο κύκλο των δασικών πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφώνκαι πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κρούοντας στη σκιά των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών στην Αττική τον κίνδυνο ερημοποίησης της ευρύτερης περιοχής, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη υγεία και διαβίωση των κατοίκων.

Σε δηλώσεις του  στην ΕΡΤ  ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι οι δασικές πυρκαγιές, η ξηρασία, η μεταβολή του κλίματος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τα πλημμυρικά φαινόμενα,  ουσιαστικά διατάσσονται σε έναν κύκλο ο οποίος αρχίζει να περιστρέφεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε. Παλαιότερα μας δινόταν η ευκαιρία μετά από κάθε τέτοιο φαινόμενο να το αναλύσουμε, να το εκτιμήσουμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τώρα πια είμαστε σε αδυναμία να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί τελειώνοντας ένα φαινόμενο αρχίζει το άλλο φαινόμενο και ούτω καθεξής. Ετσι λοιπόν υπάρχει μια σύνθετη κατάσταση η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οδηγεί στο τελικό στο τελευταίο στάδιο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που είναι δυστυχώς η ερημοποίηση», περιέγραψε ο καθηγητής.

Ειδικά για την Αττική, υπογράμμισε:

 «Κάθε σπιθαμή δάσους που χάνεται σημαίνει και μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον της Αττικής. Γιατί η Αττική είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού με πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις. Συνεπώς τα εναπομείναντα δάση παίζουν ένα κομβικό ρόλο στο περιβάλλον».

Εικόνα της υπηρεσίας Copernicus που δείχνει την έκταση της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική και τη Βοιωτία

Τόνισε ακόμα ότι τα δάση της Αττικής δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακάμψουν: «Οι αναδασώσεις στην Αττική πολύ λίγο αποδίδουν γιατί παραδίδονται πάλι στις φλόγες. Στην Πεντέλη για παράδειγμα, έχουμε τρεις φορές αναδασώσεις και τρεις φορές τα δέντρα κάηκαν από καινούργιες πυρκαγιές»,  δηλώνοντας ακόμα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα καινούργιο πρόγραμμα πυροπροστασίας που να λαμβάνει υπόψη και την κλιματική κρίση και τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

«Θα γινουμε Ντουμπάι»

Στον κίνδυνο ερημοποίησης του Λεκανοπεδίου της Αττικής που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αν συνεχιστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος από την πύρινη λαίλαπα, θα θυμίζει σε μερικά χρόνια… Ντουμπάι, αναφέρθηκε ο κ. Λέκκας μιλώντας και σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική», παρατήρησε ο καθηγητής προσθέτοντας πως το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το γεγονός ότι εκδηλώνονται σε κομβικά σημεία.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του όλου συστήματος», σημείωσε ο κ. Λέκκας εξηγώντας ότι πλέον δεν θα μπορεί να υπάρξει διαδικασία αναγέννησης των δασών.

«Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τις προσεχείς ημέρες που αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας με κίνδυνο να πυροδοτηθούν νέες πυρκαγιές.